Iona komt buurten, en krijgt een zusje

21-02-2021 Nieuws Redactie

Foto: Annebeth Wilton


SCHIEDAM - Huh?! Er worden momenteel toch geen cruises gehouden? Toch zette Annebeth Wilton vanmorgen de Iona op de foto - vanaf de Maasboulevard. En toch hoorden veel Schiedammers vanmorgen een scheepshoorn, die wel haast van het schip van P&O Cruises moet zijn geweest.

P&O heeft zijn afvaartenschema tot april stilgelegd als gevolg van de Coronapandemie. De cruisekalender van Rotterdam vermeldt nog geen aankomende en vertrekkende schepen in februari.

De site myshiptracking.com schept iets van duidelijkheid. Afgelopen vrijdagochtend vertrok de Iona uit de haven van Haugesund, tussen Stavanger en Bergen in Noorwegen, waar het schip bijna een maand was afgemeerd.

Nu ligt het bij de Cruiseterminal aan de Wilhelminakade in Rotterdam. Over het vervolg van zijn reis is geen informatie te vinden. Mogelijk wacht er onderhoud. De Iona was in januari ook al in Rotterdam.

Rederij P&O Cruises maakte overigens bekend dat de Iona een zusje krijgt met de naam Arvia. Aan dat schip wordt gebouwd op de Meyerwerf in Papenburg, Duitsland.

De twee schepen zijn evengroot en beide voortgedreven op basis van LNG. De schepen meten 185.000 ton en zijn 344 meter lang en 42 meter breed. Zij kunnen 5200 gasten herbergen, vervoerd en verzorgd door maximaal achttienhonderd bemanningsleden. De bouw van de schepen kostte naar verluidt 950 miljoen dollar, per stuk.


Gerelateerd