Categorieën

Service

Industrie betwist invoering statiegeld op blik per 1 januari

Industrie betwist invoering statiegeld op blik per 1 januari
Nieuws

Industrie betwist invoering statiegeld op blik per 1 januari

  • Redactie
  • 20-07-2022
  • Nieuws
Industrie betwist invoering statiegeld op blik per 1 januari

SCHIEDAM - Het laatste woord is nog niet gezegd over de invoering van statiegeld op drankblikjes per 1 januari. De industrie en supermarkten stellen niet voor 1 april een systeem voor terugname van blikjes werkend te kunnen hebben. De Inspectie Leefomgeving en Milieu (ILT) stelt in reactie dan een forse dwangsom te gaan vorderen.

Door vijftien cent statiegeld op ieder blikje met drank die direct kan worden genuttigd op te leggen, rekent de overheid erop vervuiling van de openbare ruimte en de natuurlijke omgeving terug te dringen. 

De zeventien betrokken partijen uit de drankindustrie krijgen enkele weken om te reageren op het voornemen van de ILT om een dwangsom op te leggen. In totaal kan de dwangsom oplopen tot 28 miljoen euro.

Het uitstel is volgens het Afvalfonds en zestien producenten nodig omdat het  systeem van terugname van de blikjes op 1 januari nog niet op orde zal zijn. Zij vrezen chaos in de winkels.

Het Afvalfonds - een stichting voor dit doel opgericht door de drankproducenten en -handel - zegt te ‘willen handelen in de geest van de wet door het complete, robuuste en landelijk dekkend systeem op 1 april gereed te hebben, waarbij zwerfafval daadwerkelijk voorkomen gaat worden’. De ILT stelt dat het wil dat de wet op de letter wordt nageleefd en er dus op 1 januari een logistiek systeem voor statiegeld is.

Uitstel ligt ook politiek gevoelig. Staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat heeft de Tweede Kamer verzekerd dat er van uitstel geen sprake kan zijn, en dat 1 januari 2023 als datum vaststaat. 

Het oponthoud in de uitrol van een statiegeldsysteem is ook veroorzaakt omdat het Afvalfonds aanvankelijk inzette op een innamesysteem op locaties buiten de supermarkten van Nederland. Tegen deze zogenoemde inzamelhubs ontstond echter veel weerstand, waardoor afgelopen maart het plan door het Afvalfonds werd ingetrokken en toch werd besloten de inname bij supermarkten te laten plaatsvinden. Het Afvalfonds zegt in gesprek te zijn met de staatssecretaris over vervolgstappen. 

Het opleggen van een dwangsom is overigens ook nog juridisch aan te vechten. De ILT legde het Afvalfonds in 2019 ook al een last onder dwangsom op, omdat de recyclingnorm voor glazen verpakkingen al jaren niet gehaald werd. De Raad van State floot de ILT daarop terug.  

Vorig jaar toonde Schiedam24 in een niet-representatief onderzoek aan dat de drinkers van energiedranken uit blikjes het minst geven om een schone stad of natuur. Zie hier. Veel Schiedammers verwachten dat de invoering van statiegeld hun straatbeeld verbetert.