HZP verder in bekertoernooi

10-01-2016 Nieuws Redactie

SCHAKEN - HZP Schiedam staat in de kwartfinale van het bekertoernooi. De schakers uit de Gorzen wonnen afgelopen week hun wedstrijd van Krimpen aan den IJssel.

Het Zwarte Paard moest het stellen zonder de kopman, Fide-meester John van Baarle. Voorzitter Theo van Zessen was zijn vervanger. Aan bord één speelde Alex Kapitonenko (wit) zich naar een relatief gemakkelijke winst en zette daarmee zijn team op voorsprong, 0-1. David van der Mast had aan bord twee (zwart) een sterke tegenstander in Gosse Romkes. Na (moeilijke) kansen op winst te hebben gemist, bereikte Van der Mast remise, ½-1½. Theo van Zessen kwam aan bord vier (zwart) na prima spel gewonnen te staan, beging echter een flinke blunder en dat kostte de partij, 1½-1½. Daniël van Loenen, aan bord drie (wit) gezeten, kwam goed tot gewonnen te staan. Een misrekening deed de kansen keren, toch slaagde Van Loenen erin om de zaak remise te houden 2-2.

Bij een gelijkspel is het protocol dat dezelfde spelers nogmaals tegen elkaar spelen, maar nu met slechts vijf minuten bedenktijd voor ieder (snelschaken). Wie de eerste partij wit had, krijgt nu zwart en andersom. Deze keer won Van Zessen en tekende voor de 0-1. Al snel deed Van Loenen hem na door zijn tegenstander door zijn tijd te jagen: 0-2. Kapitonenko liet zijn tegenstander kansloos, en dat was 0-3. Dat Van der Mast zijn partij verloor was daarom van ondergeschikt belang: 1-3.

In de kwartfinale moeten de Schiedamse schakers nu in een uitwedstrijd afrekenen met het sterke Spijkenisse.

 

 Gerelateerd