Hulpverleners zijn druk met zwanen in de weer

24-06-2018 Nieuws Redactie

SCHIEDAM – In alle plaatsen langs de Nieuwe Waterweg en Het Scheur zijn medewerkers van dierenambulances druk in de weer om de tientallen met stookolie besmeurde zwanen te redden.  

De brandweer assisteert met een schip om de dieren op te vangen, zodat ze aan wal kunnen worden gebracht om zo goed mogelijk schoongemaakt te worden.  

Hulpverleners zijn sinds gisteravond bezig. De zwanen kwam in een enorme olieplas terecht, toen drie ton ruwe olie de 3e Petroleumhaven uitstroomde, Het Scheur op. Bij de Noorse rederij Odfjell had de olietanker Bow Jubail een steiger geramd, waardoor een groot gat in het olieruim ontstond. Ondanks pogingen om met blusboten van de Havendienst en een olieboom van de brandweer de verspreiding van de olieplas tegen te gaan, kon niet voorkomen worden dat ook de oevers aan weerszijden van Het Scheur en de Nieuwe Waterweg met olie besmeurd raakten. Zelfs tot op de Nieuwe Maas bij Schiedam en Vlaardingen spoelde olie aan en kwamen ‘zwarte zwanen’ aangezwommen.

De vogels probeerden zichzelf van het kleverige vieze goedje te bevrijden, maar dat leverde een naar schouwspel op. De hulpverleners van de dierenambulances hebben er betere middelen voor. Het is op dit moment niet te zeggen hoeveel zwanen er werkelijk gered kunnen worden.