Huisman kandidaat voor innovatieprijs

27-06-2019 Nieuws Redactie


SCHIEDAM - Huisman Equipment is een van de drie genomineerden voor de Maritime Innovation Award.

De andere gegadigden voor de titel zijn Conoship uit Groningen en Value Maritime uit Utrecht. Zij bleven over van de zeventien bedrijven die ideeën inzonden om mee te dingen.

Huisman bedacht bijzondere off-shorekranen. Door het ontwerp is minder staal nodig om de kranen te bouwen en ze zijn erdoor aanzienlijk lichter dan reguliere kranen. Dat verbetert de stabiliteit van het schip. De twee kranen van 10.000t voor Heerema’s kraanschip Sleipnir bouwde Huisman volgens die nieuwe ontwerp. Belangrijkste innovaties zijn een zogenaamd gesegmenteerd zwenklager voor het afdragen van horizontale, verticale krachten en het zwenken van de kraan en tevens hijslieren die ook als contragewicht dienen. Verder is het Schiedamse bedrijf trots op het kraanhuis dat volgens een bijzondere constructie is gebouwd, namelijk uit zogenaamde lastdragende plaatelementen.

De jury van de prijs stelde onder de indruk te zijn van de zeer gedetailleerde betrouwbaarheidsstudies, die hebben geleid tot een zodanige optimalisatie van het ontwerp dat aan de klant gegarandeerd kan worden dat hijsoperaties te allen tijde uitgevoerd kunnen worden.

Conoship bracht een vinding in waarmee wind op een schip wordt omgezet in stuwkracht en Value Maritime bedacht een intelligente manier om zwavel en fijnstof uit de uitlaatgassen van schepen te filteren.

De winnaar word bekendgemaakt op 4 november. De prijs wordt uitgereikt door Netherlands Maritime Technology, belangenbehartiger voor de maritieme industrie.Gerelateerd