Huisman bouwt 1600 tons kraan voor installatieschip

02-04-2020 Nieuws Redactie

Het installatieschip Scylla heeft ook een 'leg encircling crane'; foto en beeld: Huisman


SCHIEDAM - Huisman Equipment gaat een kraan voor een installatieschip bouwen voor Pax Ocean Engineering in Singapore.

Huisman en Pax Ocean tekenden onlangs een contract voor de opdracht. De kraan van 1600 ton moet in of kort na de zomer van 2022 worden geleverd en wordt gebouwd op een nieuw schip waarmee windturbines worden geplaatst. Pax Ocean bouwt dat schip in Indonesië, in opdracht van Penta-Ocean Construction uit Japan. Die opdracht werd ongeveer een maand geleden gepresenteerd. Gusto MSC, eveneens uit Schiedam, ontwierp het systeem waarmee het schip zichzelf op kan heffen.

Huisman bouwt de kraan in zijn fabriek in Xiamen, China, met een fors aandeel aan Japanese onderdelen, terwille van 'het gemak voor het onderhoud'. Het gevaarte moet windturbines van twaalf megawatt kunnen installeren. Grote concerns als het Amerikaanse GE en het Duitse Siemans komen met dergelijke kolossale windmolens.

De kraan krijgt de naam 'leg encircling crane'. Bij die techniek wordt het huis om één van de palen gebouwd waarmee het schip zichzelf op de zeebodem zet. Offshore installatieschepen hebben vier van die palen, waarlangs ze zichzelf tientallen meters boven de zeespiegel kunnen opvijzelen. Door de superkraan en zo’n ‘vijzelpaal’ te combineren, blijft een veel groter deel van het dek vrij. Dat blijft zo beschikbaar voor het transport van windturbines in onderdelen.

Het Schiedamse bedrijf leverde twee jaar geleden ook de 800 tons-kraan voor Penta-Oceans eerste installatieschip. Zie dit artikel.

Verkoopmanager Timon Ligterink van Huisman stelt vereerd te zijn dat zijn bedrijf voor de tweede keer een kraan aan Penta-Ocean mag leveren. Penta heeft grootse plannen voor de Japanse offshore-windsector en tekende daartoe vorige week een samenwerkingsovereenkomst met het Belgische Deme Offshore. Bian Lixin, algemeen directeur Nieuwbouw van Pax Ocean spreekt uit dat er voor zijn bedrijf meer gelegenheden komen om samen te werken met Huisman.

 


Gerelateerd