Categorieën

Service

Hou zaterdag de klok in de gaten

Hou zaterdag de klok in de gaten
Nieuws

Hou zaterdag de klok in de gaten

  • Redactie
  • 26-03-2021
  • Nieuws
Hou zaterdag de klok in de gaten

Het Colosseum, spookachtig zonder verlichting bij een eerder Earth Hour; foto: Wikimedia


SCHIEDAM - Voor wie moeite heeft met klokkijken wordt het zaterdag een enerverend dagje. Tussen half negen en half tien 's avonds is het Earth Hour. En 's nachts moet de klok verzet worden omdat de zomertijd begint. Was het nu voor- of achteruit?

Tijdens het Earth Hour wordt ieder opgeroepen om de lichten te doven. Idee is dat we in dat uur stilstaan bij de vanzelfsprekendheid van elektriciteit in ons leven, maar ook bij wat dat de wereld kost: opwarming, milieuvervuiling, uitputting van natuurlijke hulpbronnen en verlies van biodiversiteit en meer.

Earth Hour is een initiatief van het Wereld Natuur Fonds (WWF). Het eerste Earth Hour werd gehouden in Australië op 31 maart 2007. Tegenwoordig doen bijna alle landen van de wereld mee. In Schiedam kondigt de DCMR aan mee te doen. "Niet alleen omdat we op een zaterdagavond in maart wat minder energie verbruiken met ons allen, maar vooral omdat we het moment graag gebruiken om mensen erop te wijzen hoe we met z’n allen het verschil kunnen maken, en hoe een omgevingsdienst als DCMR bij kan dragen aan de energietransitie."

Maar zaterdagavond is ook het moment dat je even stil moet staan bij het verzetten van de klok. Om in de zomer volop te profiteren van het daglicht wordt in het voorjaar de klok een uur vooruit gezet. We slapen dus zaterdagnacht een uur korter, als we de wekker niet verzetten. Op zondag wordt het in vergelijking met de zaterdag later licht, maar ook later donker.