Horeca aan Havendijk onderdeel van hotel met conferentieruimten

01-07-2021 Nieuws Kor Kegel

Bewoners van de Havendijk vragen zich af wat er aan de andere kant van de Spuisluis komt

SCHIEDAM – Burgemeester Cor Lamers is voornemens een exploitatievergunning te verlenen aan het horecabedrijf Mood R & D voor het pand Havendijk 1001. Horeca wordt onderdeel van het hotel met kantoor en conferentieruimten, waarvoor het college van burgemeester en wethouders een omgevingsvergunning heeft verleend.  

Het wordt het vierde Mood-restaurant na de twee in Eindhoven en de vestiging in Las Palmas op de Kop van Zuid in Rotterdam. Het bedrijf is gespecialiseerd in Franse en Aziatische gerechten, waaronder sushi, en het zal take-away-menu’s verkopen. Volgens de website gaat Mood deze maand open. 
Het gaat om een deel van het complex waar vroeger de Provinciale Bibliotheekcentrale zat, hoek Havendijk-Havenstraat. Het gebouw wordt getransformeerd tot een Port Facility Centre waarin de gemeente Schiedam een versterking ziet van het maritieme cluster.  

Het hotelplan houdt al een paar jaar de gemoederen bezig. De voorzitters van de flatgebouwen Poseidon, Nereus en Triton klaagden in 2019 dat ze door de gemeente niet actief geïnformeerd waren. Het team Wijkontwikkeling reageerde dat communicatie over het plan niet op de weg lag van de gemeente, maar van de ondernemer. De bewoners merkten echter dat er intern bij de gemeente ook niet goed over gecommuniceerd was. 

Er was sprake van het onderbrengen van buitenlandse medewerkers van bedrijven in het havengebied, zogenaamde expats. Het collegebesluit over de omgevingsvergunning vermeldt niet of dat nog steeds de primaire doelgroep is.