Honkballers uit Bijdorp mikken hoog

09-03-2016 Nieuws Redactie

Foto's: Soft- en honkbalvereniging Schiedam


HONKBAL - Honkbalvereniging Schiedam start de nieuwe competitie in de Eerste Klasse B op 10 april, thuis tegen het Bredase Jeka. Twee weken eerder spelen beide team ook al tegen elkaar; in een oefenwedstrijd ter voorbereiding van het seizoen.

Na de onverwachte tweede plaats vorig seizoen, direct na het kampioenschap van 2014, rekenen de Schiedammers ook dit jaar op een toppositie. De honkballers uit Bijdorp hebben naar eigen zeggen de selectie verbreed. Dat zal nodig blijken, omdat ook de competitie zich heeft versterkt, soms zelfs flink. Schiedam speelt in de Eerste Klasse B met name tegen teams uit het midden en zuiden van het land.

Bij PSV is Alexander Smit, die enkele jaren in de Verenigde Staten speelde, teruggekeerd. Hij stuurt het team met onder andere de broertjes Justin en Joshua van Zon aan en zou de Eindhovenaren wel eens een extra boost kunnen geven.

Jeka uit Breda heeft een paar woelige jaren achter de rug, met veel spelerswissels. Oud Sparta/Feyenoord-coach Dino Anasagasti moet het team van nieuw elan voorzien. Verder behoort ook Gryphons uit Rosmalen tot de tegenstanders uit het zuiden. Zij speelden vorig seizoen nog in de tweede klasse, maar hebben grote ambities.
Echte derby zoals Holy contra Schiedam, staan dit seizoen niet op de rol. Het dichtst bij een derby komen nog de wedstrijden tegen Blue Birds uit Delft en tegen Zwijndrecht. Blue Birds is al jaren een steady eersteklasser; Schiedam speelde er fraaie wedstrijden tegen, die de laatste jaren meestal in Schiedams voordeel uitpakken. Zwijndrecht is dit jaar gepromoveerd naar de eerste klasse en heeft zich versterkt met een paar routiniers van onder meer EuroStars.

Ook in de buurt spelen de Braves uit Gouda, een team waar weinig over bekend is, en Wassenaar. Dat is een taaie tegenstander met veel routine, die Schiedam nog kent uit het seizoen 2014.

Uit meer oostelijke streken komen Domstad Dodgers, UVV2, Hazenkamp uit Nijmegen en Arnhem Rhinos. De laatste twee zullen naar verwachting van de coaches van Schiedam geen potten gaan breken in 2016. UVV2 en Domstad Dodgers zijn onbekenden voor Schiedam. De komende weken zullen deze tegenstanders geanalyseerd worden.

Schiedam is met name in de breedte sterker geworden en heeft als doelstelling de tweede plaats van vorig jaar in ieder geval te evenaren. In mei zal, na de eerste wedstrijdronden, duidelijk zijn hoe ver de mogelijkheden van het team van coaches Leo Voogd, Joop Groen en Michael Zwitzer reiken. Vanaf 19 juni speelt het team de terugwedstrijden van die uit april en mei. Op 25 september staat de laatste competitieronde op het programma.

Gerelateerd