Homoprijs naar Michael van Praag

03-03-2016 Nieuws Redactie

SCHIEDAM - De Schiedamse Jillis Bruggemanpenning gaat naar Michael van Praag. De voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB) krijgt de prijs voor zijn actieve inzet tegen discriminatie en voor emancipatie van homoseksuelen.

"Het sportveld is een minisamenleving", stelt sportwethouder Nathalie Gouweleeuw. "Wanneer we daar discriminatie, uitsluiting of geweld bespreekbaar kunnen maken en terug kunnen dringen, dan heeft dat een positieve uitwerking op de hele stad." Gouweleeuw is zeer te spreken over het anti-discriminatiebeleid dat de KNVB onder voorzitterschap van Van Praag heeft ontwikkeld.

Wethouder Mario Stam, die onder meer emancipatie in zijn portefeuille heeft, zal de Jillis Bruggemanpenning op 9 maart uitreiken aan Van Praag. Voorafgaand aan de uitreiking houdt de gemeente een zogenaamde Respect-clinic. "Homo's, lesbiennes, transgenders en biseksuelen voelen zich vaak niet geaccepteerd of worden gepest. Daarom organiseren we deze clinic", aldus Stam. Deze staat onder leiding van Henk Pieterse, voormalig professioneel basketballer en anti-pestcoach en wordt gehouden op de Grote Markt, van tien tot elf uur.

Van Praag zegt zich vereerd te voelen dat de prijs hem wordt toegekend. Het doet hem goed dat bijvoorbeeld een stad als Schiedam het anti-discrimatiebeleid van de KNVB op waarde schat. Aan de andere kant stelt hij 'het niet meer dan normaal te vinden dat we opkomen voor minderheden'. "Zo'n houding ben je als lid van deze samenleving moreel verplicht aan elkaar."

De Bruggemanprijs is vorig jaar voor het eerst uitgereikt, aan Amnesty-directeur Eduard Nazarski. Jillis Bruggeman was een Schiedammer die op 9 maart 1803 ter dood werd veroordeeld vanwege zijn seksuele identiteit.

Gerelateerd