Hoekse Lijn is nu metro-B

01-11-2019 Nieuws Redactie

Burgemeester van Vlaardingen Annemiek Jetten heet haar collega uit Schiedam Cor Lamers persoonlijk welkom in de feesttent voor het station Vlaardingen West

SCHIEDAM – Om 13.31 uur precies stapte op station Schiedam-Nieuwland de Schiedamse delegatie, met burgemeester Lamers en wethouder Ooijevaar, in het speciale metrostel dat genodigden naar de feesttent op het plein voor het metrostation Vlaardingen West bracht.

In de ingang van de feesttent heette de burgemeester van Vlaardingen, Annemiek Jetten, alle gasten persoonlijk welkom. Daarna opende zij de bijeenkomst die vanmiddag ter gelegenheid van de officiële opening van de Hoekse lijn werd gehouden. De RET noemt de lijn van Schiedam naar Hoek van Holland lijn B. Lijn A zal tijdens de spits voor extra metro's tussen Schiedam en Vlaardingen zorgen. Annemiek Jetten las het volgende gedicht voor, dat de veranderingen op een rij zet:

Metrolijn B

We kunnen straks naar zee

met metrolijn B

Niet met A

Die gaat niet all the way

Dag Hoekse Lijn

Bedankt en tabee

De RET

noemt je nu metrolijn B

en na al het ach en wee

kan straks iedereen

daarmee

via Schiedam, Vlaardingen en Maassluis

naar Rotterdam aan zee

 
Daarna was het woord aan Arjan van Gils, wethouder gemeente Rotterdam, Marc Rosier, wethouder Zoetermeer/portefeuillehouder OV-ontwikkeling MRDH en Maurice Unck, algemeen directeur RET.  Op 1 april 2017 maakte de NS de laatste rit met de Hoekse Lijn. Dat het allemaal te lang heeft geduurd, dat benoemen de drie mannen, zonder er overigens te lang bij stil te willen staan. Vanaf dag één dat de metrolijn B operationeel is – maandag 30 september 2019 – is de bezetting op werkdagen met dagelijks 24.000 in- en uitstappers boven verwachting. Grote uitval heeft zich in de eerste maand niet voorgedaan en de software (in het begin werd onnodig vaart geminderd) wordt steeds beter, zo somt Unck op. Van Gils kijkt ook het liefst vooruit, met plannen om voorjaar 2022 het tracé naar Hoek van Holland strand in gebruik te kunnen nemen. Rossier: “Daarmee is dan sprake van het grootste metronetwerk binnen de Benelux.”

De menigte verruilde de feesttent vervolgens voor perron één van station Vlaardingen West, waar enkele jonge mannen uit het daar opgestelde metrostel kwamen om een acrobatische dansact uit te voeren om vervolgens Unck, Van Gils en Rosier drie symbolische wagons aan elkaar te laten schuiven. De metro die inmiddels iets meer dan een maand reizigers vervoert, is nu officieel open.

Bekijk de foto'sGerelateerd