Hoekse Lijn: het wordt eind maart - als het meezit

18-12-2018 Nieuws Redactie

ROTTERDAM - Is het nog nieuws? Mwah, eigenlijk niet: de metro's op de Hoekse Lijn rijden niet in februari, zoals tot voor kort steeds aangegeven, maar op zijn vroegst eind maart. Dat blijkt uit de voortgangsrapportage van de Rotterdamse wethouder Adriaan Visser.

Oorzaak van de verdere vertraging is dat de benodigde software nog niet is geleverd. Dat zou afgelopen maandag gebeuren, maar leverancier Bombardier stelt dat dit pas op 24 december kan. Dan zou ook de definitieve veiligheidsverklaring voor de metroverbinding binnen moeten zijn. Verder zijn de afgelopen week storingen opgetreden bij de passages rond bruggen in Maassluis en Vlaardingen. De oorzaak wordt onderzocht. En dan zijn er nog de mogelijke verrassing die aan het licht kunnen komen bij het testen hoe de nieuwe lightrailverbinding en het goederenvervoer per trein zijn te combineren. Het testen ervan kan op zijn vroegste in februari. Al met al is het onzeker of eind maart wel wordt gehaald.

Mocht dat wel lukken, dan wordt de metro al binnen enkele dagen weer buiten gebruik gesteld vanwege de plaatsing van een tunneldek voor de Blankenburgverbinding. De buitendienststelling van de lijn, die rond 13 april plaats moet vinden, gaat volgens de bouwers van de Blankenburgverbinding zeker meerdere dagen duren.

Sinds april 2017 wordt de Hoekse Lijn tussen Schiedam en Hoek van Holland omgebouwd van treinverbinding naar metrotraject. Eigenlijk had de ombouw al in september vorig jaar klaar moeten zijn.

Over compensatie aan de reizigers, waar in Schiedam en andere Waterwegsteden om wordt gevraagd, is nog geen overeenstemming.


.


Gerelateerd