Het was inderdaad een blauwe maandag

21-01-2019 Nieuws Kor Kegel

Het was vannacht eerder een rode maandag

SCHIEDAM – Er waren zelfs gemeenschappelijke activiteiten georganiseerd om elkaar door de Blue Monday heen te helpen. De Blue Monday… de ergste dag van het jaar? Na de feestmaand december met al zijn zogenaamde gezelligheid breekt er een lastige periode aan.  

Huishoudens zijn door hun geld heen, ze kunnen zich een poosje geen extra uitgaven veroorloven. Voor winkeliers is het een schrale periode. De geforceerde kerstbijeenkomsten leiden niet tot het in stand houden van huwelijken. Wetenschappelijk is bewezen dat januari de grootste kans geeft op echtscheidingen, want de kerstperiode leverde onvoldoende de gehoopte warmte op. Daarnaast is januari een maand met weinig vreugdevolle weersomstandigheden. Niet meer de sterke vorsten van een halve eeuw geleden. Niet meer een Elfstedentocht. Hooguit een schaarse sprankelende dag die de lente als voorbode in zich draagt. Verders… een grauwe lucht.  

Blue Monday. De triestste, saaiste, ellendigste dag van het jaar… dat was vandaag. Het was inderdaad een Blauwe Maandag, maar anders dan aangekondigd. We konden het zien aan het heldere winterzonnetje tussen een enkel wolkje door. De hemel kleurde voorjaarsachtig licht blauw. Toch bleven de Schiedammers die zich hadden opgegeven voor Blue Monday-bijeenkomsten consequent. Ze gingen naar gezelligheidsbijeenkomsten ter doorbreking van die vreselijke Blue Monday. Of ze ook blauw thuiskwamen, vermeldt het politieregister niet.  

De ‘vader’ van de Blue Monday is de Britse psycholoog Cliff Arnall, die in 2005 met een formule kwam waaruit zou blijken dat de maandag van de laatste volle week van januari de dag is waarop de meeste mensen zich treurig, neerslachtig of weemoedig voelen. Mislukte goede voornemens, de vakanties nog ver weg… en ondanks dat de dagen weer lengen, veel troosteloosheid… 
Cliff Arnall oogstte veel kritiek, maar de media gingen zijn scoop uitvergroten. Recent nam hij afstand van de Blue Monday-hectiek en pleitte hij zelfs voor een Stop Blue Monday.

Cliff Arnall ontwikkelde overigens ook andere formules, zoals voor de Gelukkigste Dag van het Jaar, en voor kansberekening hoe leuk een weekendje weg is. Zo’n weekendje is het leukste als je niet gaat, rekende hij uit. Maar de Universiteit van Cardiff, waar hij werkte, ondersteunde die bevindingen niet.