Het pad der zondaars

24-05-2020 Nieuws Han van der Horst


COLUMN - Ondanks alle commotie over de Coronabonnen wordt er in Schiedam nog steeds meteen bekeurd want de tijd van waarschuwen is voorbij, houdt het gezag ons voor. Er is genoeg gewaarschuwd.

Vrijdagmiddag begaven wij ons naar de binnenstad teneinde bij het Schiedams Boekhuis en op het Broersveld voedsel aan te schaffen voor geest en lichaam. Inderdaad: er werd ruimschoots gewaarschuwd. Overal staat op de straat geschilderd: anderhalve meter met aan beide kanten een pijl. Ook de winkeliers doen hun duit in het zakje: ze geven met lijnen aan waar de klanten moeten wachten. Ze laten met grote affiches weten hoeveel er maximaal de zaak in mogen. Ze schilderen zelfs hier en daar pijlen met eenrichtingsverkeer, zodat wij elkaar niet onwillekeurig tegen het lijf lopen.

De hele binnenstad is een grote aanhoudende schreeuw: houd anderhalve meter afstand. Altijd en overal. Kijk om je heen. Houd je in. Geef mensen de ruimte. Wacht op een smalle trap als er een tegenligger aankomt. Anderhalve meter, anderhalve meter, anderhalve meter.

Nergens: school niet samen. Vorm geen samenkomst. Blijf daar niet staan te lullen. Loop door. Wat hebben we met zijn allen een pret. Maar morgen ben je mooi besmet. Retteketet naar het IC-bed. Drie bij elkaar, drie de sigaar. Niets van dat al.

Ook stonden op de steentjes van het Stadserf niet de eerste regels van Psalm 1 gekalkt, aangepast aan de omstandigheden.

¨Welzalig hij die in der bozen raad niet wandelt, noch op het pad der zondaars staat, noch nederzit daar zulken samenrotten die roekeloos met het Coronavirus spotten.¨

Dat stond er niet. Het ging over anderhalve meter. Overal. De tijd van waarschuwen tegen samenkomsten is dus niet voorbij. Hij is nog niet begonnen. Dat lijkt me reden genoeg om de boa´s te vertellen dat zij eerst waarschuwen en uitleggen, daarna verbaliseren.

Beluister psalm 1, welzalig hij die in der bozen raad, klik hierboven.Gerelateerd