Het mes snijdt aan vele kanten, met Hotspot Hutspot

29-05-2018 Nieuws Redactie


SCHIEDAM – Een mooie oplossing, in gezamenlijkheid bedacht en uitgewerkt, goed voor 'een zeeeer opgeluchte' wethouder: de Comenius-gymzaal op het Gat van Bolmers wordt Hotspot Hutspot.

Over de gymzaal is lang gepraat. Een gemeentelijk monument, maar een moeilijk gebouw om te benutten, nadat Rudolf Fitskie er met zijn leerlingen tientallen jaren in had gedanst. Maar ieder die het pand van binnen en buiten bekeek besefte dat een nieuw gebruik forse investeringen zou vergen. De gemeenteraad reserveerde hiervoor drie jaar geleden vier ton. Maar tot een snelle oplossing leidde dat niet.

Tot nu: het De Groot Fonds koopt de gymzaal en belooft te investeren in de verbouwing tot horecagelegenheid. “Het wordt een belangrijke stap in de vervolmaking van de Kloosterplaats”, aldus wethouder Marcel Bregman vanmiddag. “De opgave lag er om hiervoor een duurzame oplossing te vinden, maar dat was niet makkelijk. Er ligt hier veel historie.”

Hotspot Hutspot en het De Groot Fonds zorgen voor een doorbraak. Zij komen met een initiatief dat een aantal zeer prettige kanten heeft, aldus Bregman. “Hotspot Hutspot zocht al langer naar een geschikt pand om in Schiedam een restaurant te openen, klopte bij de gemeente aan, die stelde voor om bij de fondsen langs te gaan om financiering te zoeken.” In het De Groot Fonds vond het van oorsprong Rotterdamse initiatief die. Het fonds zag volgens Bregman een kans om zowel het initiatief van het restaurant dat mensen met een achterstand wil betrekken bij de samenleving te steunen, als 'verbinding te maken' met Schiedam. “Hun belang loopt 1 op 1 gelijk met dat van de gemeente Schiedam”, aldus Bregman.

Het fonds zal het pand aanschaffen, voor de prijs waarvoor de gymzaal een klein jaar geleden te koop werd gezet: tachtigduizend euro. Het is volgens de wethouder waarschijnlijk voor het eerst dat het De Groot Fonds zich met zo'n grote participatie laat gelden. Daarbij komt de investering die gedaan zal moeten worden in de verbouwing en inrichting van het pand. “Daarvoor is een begroting gemaakt en daarvoor stelt het fonds zich borg.”

De horeca-onderneming zal verder zorgen voor de inrichting van een speeltuin, en het beheer. Die zal voor september al open gaan, aldus Bregman. Oplevering en opening van het restaurant voorziet hij 'medio 2019'. Behalve een speeltuin zal Hotspot Hutspot ook kleur en vorm geven aan de Kloosterplaats door inrichting van een kruiden- en groetentuin. Het restaurant krijgt een terras en mogelijk ook een eigen bakkerij.

Vanwege deze plussen verkoos het college van B&W vandaag dit initiatief boven dat van een horeca-ondernemer die ook interesse in het pand had getoond en ook de vraagprijs wilde bieden, aldus Bregman.

Schiedam houdt behalve de opbrengst van de verkoop ook het vrijvallen van de reservering die voor de renovatie was gemaakt, over aan het plan. Bregman schat dat bedrag op 320.000 euro; de gemeente stak eerder geld in het wind- en waterdicht maken van het pand.

Hotspot Hutspot wil 'goed eten voor ieder' verzorgen en al doende de economische en maatschappelijke deelname van kwetsbare groepen versterken. “We zetten voedsel in om mensen te activeren en verbinden”, aldus het initiatief zelf. “Van teelt in buurtmoestuinen, en het samen met kinderen bereiden van goede maaltijden van restaurantkwaliteit, tot het aanbieden van deze maaltijden tegen een toegankelijke prijs in onze wijkrestaurants.” Er zijn in Rotterdam Hotspot Hutspot op de Goudse Rijweg, in Lombardijen en op Heijplaat.

Bedrijven Alle bedrijven »Vacatures Alle vacatures »
Altijd Up-to-date