Categorieën

Service

Herdenkplek voor John Gijbels

Herdenkplek voor John Gijbels
Nieuws

Herdenkplek voor John Gijbels

  • Redactie
  • 01-03-2019
  • Nieuws
Herdenkplek voor John Gijbels

SCHIEDAM – John Gijbels heeft sinds gisteren zijn herdenkingsplek in de Schiedamse binnenstad. Zijn familie en vrienden hebben daarmee 'genoegdoening voor wat er gebeurd is'.

De toen twintigjarige John Gijbels werd op 6 augustus 1976 doodgestoken op de Schiedamse kermis. De dader is nooit gepakt, maar volgens de politie is dat A.I., toen 24, 'fabrieksarbeider' van Turkse komaf en wonend in Maassluis. I. vluchtte kort na zijn daad naar Turkije, een land waarmee Nederland geen uitleveringsverdrag heeft.

John Gijbels en zijn vriend Arie namen het op de kermis op voor twee meisjes die werden lastiggevallen, vertelt Fija van de Water, vriendin van de familie. “Arie werd met een mes in zijn been gestoken, John wilde er tussenkomen en kreeg een steek recht in zijn hart.”

Samen met de zus en een schoonzus van John Gijbels legde Van de Water gisteren de steen, op de Broersvest, op de hoek met het Emmaplein. Op de steen de tekst 'Times were when, times that won't be back again', een tekst van The Cats waar John fan van was. “John was een collega van mijn broer. Zo raakten we bevriend.” Van de Water noemt Gijbels 'een lieve vrolijke jongen waar geen greintje kwaad bij zat – al zeggen ze dat natuurlijk allemaal'.

Het leggen van de steen is een belangrijk moment voor de familie, een mogelijkheid om de geschiedenis af te sluiten. De gang van zaken na de moord zorgde bij hen voor een gevoel van onrechtvaardigheid, aldus Van de Water. Enkele jaren geleden probeerde de familie ook al tot een gedenkplek te komen, toen zonder resultaat. Nu leidde een verzoek wel tot honorering bij de gemeente.

De moord op Gijbels was in de zomer van 1976 aanleiding tot onrust in de stad. Vrienden en anderen organiseerden een 'stille omgang', die uitmondde in stenengooien en poging tot brandstichting bij zaken van Turkse winkeliers en cafébazen, op de Broersveld en Korte Dam en later elders in de stad. De onlusten herhaalden zich enkele dagen. Schiedam kende in die tijd al een forse gemeenschap van Turkse gastarbeiders. De omstreden Nederlandse Volksunie greep de gebeurtenissen aan om actie te voeren in Schiedam. De Turkse ambassadeur in Den Haag sprak zijn verontrusting uit over de volgens mediaberichten 'hevige ongeregeldheden'.

De familie noemt John Gijbels 'het eerste slachtoffer van zinloos geweld'.