Categorieën

Service

Henk Groenewegen was verknocht aan Schiedam

Henk Groenewegen was verknocht aan Schiedam
Nieuws

Henk Groenewegen was verknocht aan Schiedam

  • Kor Kegel en Ted Konings
  • 31-08-2018
  • Nieuws
Henk Groenewegen was verknocht aan Schiedam

Henk Groenewegen voor het laatst op tv: 24 maart dit jaar, bij Wenneker Live


SCHIEDAM – Hij leed al jaren aan een hartkwaal en moest rustig aan doen, maar hij kon het niet laten met zijn stad Schiedam in de weer te zijn. De stad ging hem te veel aan het hart, de mensen, de zaken. Thuis, achter de geraniums? Geen optie. Stoppen zou hij niet. Toch stierf hij, gisteravond laat.

Wat hem dreef? Plezier in de dingen, in het spel ook, van een beetje sarren en plagen. Ergernis, over dommigheid, maar ook over arrogantie en betutteling. De gewone man of vrouw in de straat was daarbij zijn referentiepunt; hoge heren (en dames) konden op een hoop scepsis rekenen – en dan hadden ze aan Henk een kwaaie. Dan kwam zijn scherpe verstand en zijn boerenslimheid aan het licht en kon hij je met een vileine sneer en een grijns op zijn gezicht in de hoek zetten die je in zijn ogen verdiende. Dat heet dan op zijn Schiedams: een grote muil met een klein hartje.

Verlegen of bang, dat waren twee woorden die Henk niet eens kon spellen. Dat zijn voor radio en tv zeer bruikbare karaktertrekken: voor de duvel niet bang, met een sterke eigen mening, altijd goed voor een boeiend gesprek. Rap van de tongriem, met een pienter inzicht, ja dat kon er ook wel eens toe leiden dat in een interview meer over de mening van Henk naar voren kwam, dan over die van de gesprekspartner. Als die vervolgens de uitdaging aannam en geërgerd of juist uitgedaagd in het woordenspel, het haantjesspel, dan konden er mooie dingen ontstaan. Dan viel er op radio of tv iets te leren, of iemand te leren kennen.

Henk Groenewegen is in Schiedam geboren op dinsdag 14 december 1948. Hij had een hang naar gezelligheid en lekker eten, genoot van zijn huwelijk met Sonja van der Tuijn uit de Obrechtstraat, en hij was nooit bang zijn mondje open te doen. Het huidige D66-raadslid John van Sliedregt laat bijvoorbeeld op Twitter weten geregeld wel botsinkjes met hem te hebben gehad. Maar daarna waren ze altijd weer on speaking terms.

Henk begon in 1995 als programmamaker bij Radio Schiedam, onderdeel van de Stadsomroep Schiedam, waar de tv-zender Look TV ook onder valt. Hij presenteerde een lokaal sportprogramma op de zaterdagmiddag. Later begon hij met Café Lokaal, op meerdere ochtend in de week. Daarin kon het over de hele wereld gaan maar met name natuurlijk over Schiedam. Voor Look TV ging hij er de programma’s Café Lokaal op Zaterdag en in een latere fase Wenneker Live bij doen. De Stadsomroep was toen verhuisd van de studio aan de Lange Nieuwstraat (nabij de Westvest) naar het Wennekerpand aan de Vijgensteeg. Bedenk wel: al die uren, allemaal vrijwilligerswerk. Dat kon toch niet anders dan dat hij verknocht was aan de stad en zijn inwoners.

Hij raakte geïnteresseerd in de Schiedamse politiek, tuurlijk. Vooral doordat Henk Metaal en Liesbeth Fluiter-Kuijvenhoven de door Jan Hagendoorn opgerichte partij Gemeente Belangen Schiedam nieuw leven hadden ingeblazen. Toen Liesbeth de gemeenteraad in 2002 verliet, kwam Henk Groenewegen erin. Hij zou vier jaar raadslid zijn voor GBS. In 2014 stond hij ook nog eens op de kieslijst van Leefbaar Schiedam. Uit ergernis, uit zorg? Verknocht aan de stad, dan kon niet anders.

Daarom lukte het Henk maar niet om van zijn pensioengerechtigde leeftijd bij de omroep te gaan genieten. Waarom ook. Roep om vernieuwing en verjonging? “Gelul, het gaat om kwaliteit.” Toen ook zijn kwetsbare gezondheid met regelmaat opspeelde, dreigde er een Heintje Davidseffect voor Henk. “Ik hoef niet zo nodig, ik sta mijn plek graag af aan een ander, als het maar gebeurt.” Maar als er dan toch weer een beroep op hem werd gedaan – de mogelijkheden bij de lokale omroep in Schiedam zijn beperkt – dan zat hij als eerste achter de interviewmicrofoon, of reed een collega naar persconferentie of afspraak. Henk had er duidelijk moeite mee om afscheid te nemen.

Dat afscheid kwam er toen hij zich afgelopen voorjaar solidair toonde met mediavriend Jan Willem de Boer toen deze zijn congé kreeg bij de omroep.

Had hij buiten de stadsomroep nog tijd voor andere zaken? Ja, Henk was tussen de bedrijven door ook tien jaar directeur van de stichting Care Child, dat in India projecten verrichtte. Voor dat werk - en ook voor zijn omroepwerk - kreeg hij in 2011 een lintje. “Dat was een van de laatste daden van burgemeester Verver in Schiedam. Die hebben we daarna nooit meer gezien.” Je hoort het Henk zeggen, met vette grijns en al.

Afgelopen week stootte Henk zijn grote maar tere lijf nogal fors. Dat leidde tot darmproblemen en die crisis sloeg over naar de vitale functies van het lichaam. Dat was op, interventies van de artsen mochten niet baten. Kort voor zijn overlijden haalde Henk zijn oude radio- en tv-vrienden De Boer en Karel Leeuwangh aan zijn bed. Bijna zijn laatste woorden: “Wat hebben we toch een prachtige tijd gehad. Zo'n goed duo als wij (tegen De Boer – red.) zal er hier nooit meer komen." Was getekend: Henk Groenewegen.

Henk, grote makker, goeie reis naar een plek waar het goed is, waar ze gouden microfoons hebben en een goeie schuine mop op waarde weten te schatten...