Heerlijke Hamlet in het Julianapark

27-05-2016 Nieuws Ted Konings

SCHIEDAM – Het Hamlet-seizoen in Schiedam is losgebarsten: wie snel is kan nog net in het Julianapark het begin van de voorstelling van Cultuur Borrelt meepakken.

Een aanrader; de elf spelers hebben er met regisseur en technische ondersteuning een spektakelstuk van gemaakt. Even schakelen voor wie op de middelbare school zo eigenwijs was zich zelfs aan Hamlet niets gelegen te laten liggen – en daarna die lacune nooit heeft weten recht te breien. Een op de eerste proef stevige, maar in de afdronk heerlijk ondeugende Shakespeare-bewerkring van Gerrit Komrij, legt de dieptes en finesses van de meesterhand bloot – maar is ook levendig voor wie minder ingewijd is in de klassieken. Ook al omdat Cultuur Borrelt eigenhandig drastisch heeft gesnoeid in de tekst, wat de kracht van de vertelling ten goede komt.

Idem dito is het met de locatie. Wat heerlijk, dat Julianapark. Het publiek trekt met de troupe mee, waarmee het stuk ten volle weet te profiteren van de mogelijkheden van het park. Mooi beeld, als Ophelia wegdrijft de vergetelheid in – ook al is het alleen haar jurk. Geweldig trouwens, hoe een en dezelfde acteur noodgedwongen door het wegvallen van een speler, Hamlet en Ophelia beiden vertolkt.

Zo is de kop van het Hamlet-seizoen. Het is de 'amateurs' van Cultuur Borrelt gelukt om voor de vertolking van de 'profs' van De Stokerij uit te gaan – zij hebben première volgende week zaterdag – “want het had zo'n tegenvaller kunnen worden als het andersom was geweest”. Maar Cultuur Borrelt heeft de lat zo hoog gelegd, dat het nog maar de vraag is of dat zo is. Mocht de vrees van de amateurs gegrond blijken, dan staat Schiedam nog wat wonderlijke avonturen te wachten. Zorg in ieder geval dat u de vergelijking kunt maken...

 

Bekijk de foto's


Gerelateerd