Hausse op kappers en andere dienstverlenende 'contactberoepen'

23-02-2021 Nieuws Redactie


SCHIEDAM - De kappers en schoonheidstherapeuten gaan een paar drukke uurtjes en dagen tegemoet. Vanaf komende woensdag mogen ze weer klanten ontvangen. Per telefoon en internet proberen deze een snelle afspraak te maken. Net per se tegen de zin van de kappers en nagelstylistes.

De middelbare scholen gaan maandag open, dusdanig dat alle leerlingen tenminste één dag in de week op school komen. En op de Schiedamse sportclubs mogen jongvolwassenen weer in teamverband aan de bak.

De lockdown en de avondklok blijven tenminste tot en met 15 maart van kracht. Detailhandel mag open voor winkelen op afspraak.

Premier Mark Rutte stelde tijdens de persconferentie zojuist dat Nederland in een nieuwe fase van de Coronacrisis gekomen is. Daarom heeft het kabinet besloten om 'beperkt en weloverwogen iets meer risico te nemen'.

Voor MBO-studenten geldt één dag per week. Net als bij het primair onderwijs, is het de intentie van het kabinet om het voortgezet onderwijs en het mbo niet meer te sluiten. "Het is essentieel dat scholen en ouders alles op alles zetten om het aantal contacten zo veel mogelijk te beperken." Wie in het onderwijs werkt, kon zich al met prioriteit laten testen en dit blijft zo.

De buitenschoolse opvang (bso) blijft gesloten, omdat dit tot extra contact tussen scholieren van verschillende scholen leidt. 

In de contactberoepen wordt reserveren en registratie verplicht en er moet een check zijn op klachten. Daarbij is het belangrijk om een mondkapje te dragen en waar mogelijk 1,5 meter afstand te houden, aldus het kabinet..

De verruiming geldt ook voor rij-instructeurs. Dit betekent dat mensen vanaf 3 maart weer rijles kunnen volgen en iedereen het praktijkexamen kan doen. Beroepsmatige leerlingen kunnen ook weer theorie-examen doen, voor de niet-beroepsmatige leerlingen wordt nog uitgewerkt hoe dit ook zo snel mogelijk weer op een veilige manier mogelijk kan worden gemaakt.  

Sekswerkers mogen hun beroep nog niet uitoefenen.

Mensen tot en met 26 jaar mogen vanaf 3 maart met meer dan twee personen samen buiten sporten op sportaccomodaties. Niet in competitieverband, maar wel met het eigen team. Voorheen was dit alleen mogelijk voor jongeren tot en met zeventien jaar. Tijdens het sporten hoeft er geen 1,5 meter afstand gehouden te worden. 

Vanaf 3 maart mogen winkels op afspraak klanten ontvangen. Per verdieping mogen maximaal twee klanten tegelijk in de winkel zijn. Klanten moeten zich vier uur van tevoren hebben aangemeld. Een bezoek duurt minimaal tien minuten. Dit is om te voorkomen dat er toch contacten zijn tussen klanten die elkaar snel afwisselen. Met name voor de kleinere winkels biedt dit mogelijk enige uitkomst, aldus het kabinet.

Studenten en docenten die praktijklessen volgen en volwassenenonderwijs in het examenjaar worden vanaf 3 maart uitgezonderd van de avondklok.

Om het risico op verspreiding van mutaties van het virus te verminderen, zijn op 23 januari vliegverboden afgekondigd voor passagiersvluchten uit het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika, Dominicaanse Republiek, Brazilië, Argentinië, Bolivia, Kaapverdië, Chili, Colombia, Ecuador, Frans-Guyana, Guyana, Panama, Paraguay, Peru, Suriname, Uruguay en Venezuela. Deze verboden worden in elk geval verlengd tot donderdag 4 maart. Het kabinet heeft het OMT gevraagd om advies op een (al dan niet gedeeltelijke) verlenging van deze verboden. De eerder vastgestelde uitzonderingen op dit verbod voor enkele groepen reizigers, waaronder medisch personeel, blijven eveneens van kracht.

"Het doel van de lockdown is om zo min mogelijk contacten te hebben", zo benadrukt het kabinet. "Want hoe minder contacten, hoe minder besmettingen. Blijf en werk daarom zo veel mogelijk thuis en ga alleen naar buiten voor bijvoorbeeld boodschappen, (medische) zorg voor jezelf, voor anderen of voor dieren, een frisse neus en onderwijs of werk als dat echt niet thuis kan. Als je toch bezoek ontvangt, ontvang dan per dag maximaal één gast van dertien jaar of ouder. Ga ook niet vaker dan één keer per dag ergens op bezoek."

Op maandag 8 maart maakt het kabinet welke maatregelen vanaf 16 maart nodig zijn.Gerelateerd