Categorieën

Service

Harry O. ook actief in Schiedam

Harry O. ook actief in Schiedam
Nieuws

Harry O. ook actief in Schiedam

  • Redactie
  • 30-07-2019
  • Nieuws
Harry O. ook actief in Schiedam

Foto: politie


DEN HAAG - Harry O., de huisjesmelker en oplichter die vandaag aankwam op Schiphol na uitwijzing door Suriname, was ook actief in Schiedam.

Zijn arrestatie en uitlevering is het voorlopige slotakkoord van de klopjacht door de politie naar de man die nog bijna acht jaar de gevangenis in moet. Eerder deze maand werd een opsporingsfoto vrijgegeven en geplaatst in internationale gegevensbestanden van gezochte personen.

De 65-jarige voormalige pandjesbaas, die in zijn woonplaats Den Haag bekend stond als Harry Singh, lichtte honderden mensen op. Toen hij in 2015 werd opgeroepen zijn straf uit te zitten bleek hij gevlogen. Sindsdien is de politie naar hem op zoek, maar dat leverde tot voor kort niets op. Het vermoeden dat de man in zijn geboorteland Suriname was ondergedoken, bleek juist. O. werd daar onlangs opgepakt.

O. was tenminste dertig jaar actief als opkoper en verhuurder van panden, vooral in Den Haag. In 1993 bezat hij al honderden woningen. Later verlegde hij zijn activiteiten naar Rotterdam, Barendrecht en Schiedam.

In de handel pleegde hij grootscheepse hypotheekfraude, zo oordeelde de rechtbank en later het hof. Dat legde hem in 2015 een celstraf van 21 maanden op voor oplichting en valsheid in geschrifte. Daar kwam eerder dit jaar een straf van zes jaar bovenop, in hoger beroep, voor witwassen en hypotheekfraude. O. verkreeg hypotheken met bijvoorbeeld valse werkgeversverklaringen en salarisoverzichten voor de aankoop van te hoog getaxeerde huizen.

Hypotheek en huis kwamen op naam van zogeheten katvangers te staan. Voor hen bleek de hypotheek doorgaans onbetaalbaar. O. kreeg via volmachten de beschikking over hun bankrekening, waar de hypotheek op werd gestort.

Zodra de maandlasten niet meer betaald werden, gingen de panden onder de hamer op de veiling, voor een veel lager bedrag. Met grote regelmaat was het O. zelf die zich als koper aandiende. De katvanger bleef achter met nog meer schulden, de banken met onbetaalde vorderingen op de katvanger, O. met de panden of de inhoud van de bankrekening. Dat illegaal verkregen geld werd daarna witgewassen door de aankoop van weer andere panden.

Zijn activiteiten zouden hem miljoenen hebben opgeleverd. Dat ging ten koste van mensen die hij met forse schulden opzadelde. Justitie berekende enkele jaren geleden dat O. elf miljoen euro moet terugbetalen aan de staat.