Grote Kerk wil betere stek voor grafsteen Liduina

22-06-2015 Nieuws Redactie

SCHIEDAM - De Grote- of St.-Janskerk wil werk maken van een publieksvriendelijker plaats van de grafsteen van Liduina. Deze is nu nog ingemetseld in de muur van het Noorderkoor.

Die ruimte is in gebruik als koffiekamer. Rond de steen zijn verschillende radiatoren voor de verwarming van de ruimte geplaatst.

Speciaal ter gelegenheid van de Liduinaprocessie gisteren, had de Protestantse Gemeente de verwarming afgeschermd met een tafeltje, met daarop een kaarsje en een vaasje met rozen.

Daarop een A4-tje met een toelichting over de grafsteen en de plaats ervan. “Helaas komt de steen hier niet goed tot z’n recht. Er zijn plannen om de voorhof (het Noorderkoor -red.) te veranderen en de grafsteen van Liduina een eerbiediger plek in de kerk te geven”, zo luidt de toelichting. Volgens Ruud Kats van de Protestantse Gemeente in Schiedam zou bijvoorbeeld een plaats in het koor van de kerk een waardige nieuwe plek zijn.

Liduina, de maagd van Schiedam, overleed op 17 april 1433. Haar graf werd na haar overlijden een pelgrimsoord. De grafsteen is zo vaak aangeraakt door pelgrims, dat hij helemaal is afgesleten. De pelgrims kwamen met vele giften. Deze maakten de bouw van de zuidbeuk van deze kerk mogelijk, ergens in de tweede helft van de vijftiende eeuw.Gerelateerd