Categorieën

Service

Groot onderhoud aan De Vrijheid

Groot onderhoud aan De Vrijheid
Nieuws

Groot onderhoud aan De Vrijheid

  • Redactie
  • 07-04-2016
  • Nieuws
Groot onderhoud aan De Vrijheid

SCHIEDAM - Molen De Vrijheid ondergaat een grote onderhoudsbeurt. “Om ook toekomstige relaties te laten genieten van deze grote molenreus”, zo meldt stichting De Schiedamse Molens.

Dat is de opdrachtgever van de klus, die wordt uitgevoerd door Restauratiewerkplaats Schiedam. Naar verwachting zullen de werkzaamheden drie maanden duren.

De steigerbouwers hebben de afgelopen weken een flinke klus gehad aan De Vrijheid, die tot de bovenkant van de kap 33 meter lang is. Nu de molen is ingepakt in het paarse doek, zijn de metselaars begonnen met het verwijderen van de oude voegen. Molenaar Theo de Rooij: “Ze gaan de complete romp van de molen herstellen. Dat houdt in dat alle voegen eruit geslepen worden, die dan een nieuwe, betere voeg krijgen. Verder worden de scheuren gerepareerd en hier een daar wordt het metselwerk ingeboet en er zullen ook wat nieuwe stenen in de molenromp gaan.”

Vervangen worden verder in ieder geval delen van de houten kuip. Dit is een grote houten ring boven op de stenen romp die de kap van de molen op zijn plaats houdt.

Omdat molen De Vrijheid een monument is, worden er extra eisen gesteld aan het onderhoudswerk. Zo zal er gewerkt worden met traditionele kalkmortel, die er tevens voor zorgt dat er minder waterdoorslag kan plaatsvinden.

Een extra aandachtspunt bij de omvangrijke onderhoudsklus is het ambachtelijk maalbedrijf van De Schiedamse Molens dat in De Vrijheid is gevestigd. De productie- en opslagzolders moeten schoon blijven. Alle ramen zijn daartoe extra goed afgedicht, zodat het stof van buiten niet naar binnen kan komen.

Een ander aspect is dat door de werkzaamheden de wieken niet kunnen draaien en er dus niet op de wind kan worden gemalen. “Gelukkig kan één koppel stenen met een elektromotor worden bediend, zodat malen altijd mogelijk blijft”, aldus De Rooij. Voor hem blijft de sport om zo veel als mogelijk met de wind te malen. “Maar ik kan moeilijk tegen klanten zeggen dat er geen meel is omdat er geen wind was. Het is niet voor niks dat er negenduizend molens ooit gesloopt zijn toen de stoommachine en dieselmotor werden uitgevonden!” Het maakt het werk tot een bijzonder beroep. “Daarom heb ik ook geen 9 tot 5-baan maar gebeurt het dat ik s' avonds of in het weekend maal.”

Toen De Rooij eind maart het laatste graan op windkracht maalde en daarna de vang (rem) op de molen legde en de zeilen eraf haalde, was dat voor hem best een 'raar' moment. “Een molen en de molenaar, dat is emotie, zeker als je elke dag met zo'n machtig mooie machine mag werken, is het vreemd om ineens niet met de molen te kunnen malen.” De wind heeft de afgelopen tijd goed meegewerkt, zodat De Rooij zijn hart kon ophalen en ook de molen flink vol kon zetten met voorraden.

“Maar het is gelukkig tijdelijk en voor een heel goed doel! Ik ben ontzettend blij dat de restauratie mogelijk is en dat de molen na deze restauratie weer een parel voor de stad zal zijn.” De komende weken wordt het voor de molenaar dus even flink afkicken. “Qua draaien wel, maar er is genoeg te doen. Zaterdag 14 mei, Nationale Molendag, is de Vrijheid helaas niet geopend voor bezoek maar ik ga op die zaterdag malen met buurmolen De Drie Koornbloemen. Het is natuurlijk wel zaak dat mensen een malende molen zien en meekrijgen wat het ambacht van korenmolenaar inhoudt.”