Groeivertraging in overslagcijfers haven

24-10-2019 Nieuws Redactie


SCHIEDAM - De overslag in de Rotterdamse haven is in het derde kwartaal minder hard gegroeid dan in de voorgaande periode. Er werd tussen begin juli en eind september 112,4 miljoen ton goederen overgeslagen.

Tot en met het derde kwartaal bedroeg de overslag 353,5 miljoen ton. Een stijging van een procent ten opzichte van een jaar geleden. De toename werd vooral gedragen door containers, ruwe olie, LNG en biomassa, aldus het Havenbedrijf Rotterdam. Minder overslag was er van kolen en minerale olieproducten.

Allard Castelein, CEO van het Havenbedrijf Rotterdam, gaf tijdens de presentatie van de halfjaarcijfers al aan dat hij een afvlakkende groei verwachtte voor de tweede helft van dit jaar. Castelein noemde gisteren bij de prestatie van de recente overslagcijfers de  groei bij containers 'gezond'. "Zorgelijk is evenwel dat de relatie tussen grote handelsblokken in de wereld gespannen blijft, evenals de aanhoudende onzekerheid over de invoering van handelstarieven na Brexit.’

Ook de haperende economie in Duitsland zorgde in de laatste maanden voor minder overslag. Staalondernemingen waren afwachtend met het aanvullen van voorraden. De belangrijkste oorzaak hiervan ligt in de inzakkende automobielproductie. De overslag van kolen liep fors terug na een sterke overslag eerder dit jaar, toen veroorzaakt door de lage kolenprijs. De terugloop was het gevolg van het sterk dalende aandeel van steen- en bruinkool in de Duitse stroomproductie, aldus het havenbedrijf. Ook het onderhoud aan de Maasvlaktecentrales speelt een rol. De overslag van biomassa bleef fors groeien (+84 procent), vooral als gevolg van meer bijstook in kolencentrales.

De overslag van ruwe olie ligt al het hele kalenderjaar boven het niveau van vorig jaar, met een toename van 2,8 procent. Er was meer aanvoer omdat de raffinaderijen in Rotterdam en in Antwerpen meer productie draaiden na de investeringen in installaties die in de afgelopen jaren zijn gedaan. LNG groeide wederom sterk. Tot en met het derde kwartaal bedroeg de toename 46 procent, een gevolg van een hoger verbruik van gas in Europa dat gewonnen is in de Atlantische regio. Voorheen werd dat gas vaak in Azië verkocht.

De overslag van containers in tonnen was tot en met het derde kwartaal 3,3 procent hoger dan vorig jaar (3,8 procent in containers gemeten). De groei vond vooral plaats in het eerste halfjaar. In het derde kwartaal vlakte de groei af. Dit werd veroorzaakt door een algehele groeivertraging van de wereldhandel en een daling van volumes naar de oostelijke Middellandse Zee.

Roll on Roll off (RoRo) kende een grillig verloop dat sterk werd beïnvloed door een mogelijke Brexit. In aanloop naar de eerste Brexit-datum werden er veel extra voorraden ingeslagen in het eerste kwartaal. Na uitstel van Brexit tot 31 oktober daalden de volumes vervolgens in de periode april-augustus. In september werd alweer groei gezien. De verwachting is dat deze groei verder aantrekt in oktober in aanloop naar de nieuwe Brexit-datum.


Gerelateerd