Groeiplaatsverbetering tegen worteldruk Lange Kerkstraat

04-06-2019 Nieuws Redactie

Foto: gemeente Schiedam


SCHIEDAM - Groeiplaatsverbetering. Dat moet verlichting brengen in de Lange Kerkstraat, waar de worteldruk van de platanen de straat oneffen maakt, zorgt voor problemen voor voetgangers en marktkraamhouders het leven zuur maakt. Overigens verdwijnen door het werk de lichtspots in de straat.

Groeiplaatsverbetering is een techniek om de omgeving van een boom dusdanig aan te passen dat deze optimaal, of meest gewenst, groeit. In dit geval wordt grond rond de boom verwijderd en worden spanbanden aangebracht om de meest zware wortels naar beneden te drukken. Met de toevoeging van voedzame grond moeten de wortels de komende tijd voldoende voedsel hebben. Dan hebben ze minder de neiging naar boven te groeien om daar iets van hun gading te vinden. De boomspiegels, de ijzeren platen rond de bomen, met daarin de lichtspots, verdwijnen

Irado voert het werk in fases uit, in samenwerking met de Bomenbank. Opdrachtgever is de gemeente Schiedam. De werkzaamheden duren van maandag 10 juni tot vrijdag 2 augustus.

Er wordt gewerkt in de voetgangersstrook en waar nodig worden bouwhekken geplaatst, aldus de aankondiging van de gemeente. "Benodigde parkeervakken worden tijdelijk opgeheven. De rijbaan blijft in gebruik." Op donderdagen worden de werkzaamheden om vier uur afgerond voor het opbouwen van de weekmarkt. "In overleg met de marktmeester wordt er op vrijdag gewerkt in het afgesloten werkgebied. Dit zullen voornamelijk bestratingswerkzaamheden zijn." De marktkramen die normaliter in het gebied staan waar nu gewerkt wordt, krijgen tijdens de werkzaamheden een andere plek.