Giessenbrug blijft nog jaren dicht

06-11-2019 Nieuws Redactie

Beelden uit vervlogen tijden: een Giessenbrug die open is en verkeer dat wacht tot een storing verholpen is; foto's: Flashphoto


ROTTERDAM - De Delfshavense Schie mist sinds kort zijn bocht, na decennia plannen. Maar grote schepen, de met het afsnijden van de bocht de draai naar de Delftse Schie niet langer hoeven te maken, zullen er ook de komende jaren amper of niet te bekennen zijn. De Giessenbrug in de A20 kan namelijk niet open en zal de komende jaren niet worden gerepareerd.

Dat liet minister Cora van Nieuwenhuizen deze week weten aan de Tweede Kamer, die om mogelijkheden voor snelle reparatie had gevraagd. Eerder dan de geplande renovatie in 2026 aan de brug gaan werken is volgens haar niet haalbaar. De voorbereidingstijd en de andere wegwerkzaamheden op de snelwegen rond Rotterdam zijn daar debet aan.

De minister zegt wel te blijven uitzien naar mogelijkheden om de reparatie te versnellen. De Giessenbrug gaat sinds begin 2017 al niet meer open. De signalering voor het wegverkeer werkt niet goed, waardoor het kan gebeuren dat de brug opent zonder dat de automobilisten worden gewaarschuwd, zo stelt Rijkswaterstaat. De scheepvaartsector klaagde eerder dat de wegbeheerder het wel best vindt omdat dat beter is voor het wegverkeer; elke brugopening veroorzaakt immers files. Volgens de minister valt de schade van de permanente sluiting voor de scheepvaart mee: transportbedrijven kunnen kleinere schepen inzetten, aldus Van Nieuwenhuizen aan de kamer.


Gerelateerd