Categorieën

Service

Geuzenpenning voor Kameroense homo-activisten

Geuzenpenning voor Kameroense homo-activisten
Nieuws

Geuzenpenning voor Kameroense homo-activisten

  • Redactie
  • 14-03-2017
  • Nieuws
Geuzenpenning voor Kameroense homo-activisten

Fotografie: Elly Domenie, Herman van Nieuwenhuizen, Sandy Struijs en Sander Schenkel

VLAARDINGEN – In een vrijwel volle Grote Kerk aan de Markt in Vlaardingen is gistermiddag de Geuzenpenning voor uitgereikt. Deze keer viel de eer voor de ontvangst van deze gerenommeerde prijs te beurt aan Alice Nkom en Michel Togué, twee advocaten die zich sinds jaar en dag inzetten voor de rechten van lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgenders (lhbt’s) in Kameroen. Voorafgaand aan de ceremonie vonden er kransleggingen plaats op begraafplaats Emaus en aan de Markt bij het Geuzenmonument.

Aan de keuze om aan Alice Nkom en Michel Togué de Geuzenpenning uit te reiken, is vooraf overleg gevoerd met Amnesty International, die dit van harte onderschreef. Met gevaar voor eigen leven, en dikwijls ook dat van familieleden, strijden beiden al jaren tegen het grote onrecht dat de groep lhbt’s wordt aangedaan. De voorzitter van de stichting Geuzenpenning, Frans Weisglas, roemde beiden om hun niet aflatende strijd en Boris Dittrich die de Geuzenpenning uitreikte, sloot zich hier in zijn speech bij aan. Dittrich vertelde zelf ooggetuige te zijn geweest van het werk van Alice Nkom en de mensonterende omstandigheden voor homoseksuelen in Kameroen.

De Geuzenpenning is een onderscheiding die sinds 1987 elk jaar in Vlaardingen wordt uitgereikt aan mensen of organisaties die zich op bijzondere wijze hebben ingezet in hun strijd voor democratie en tegen dictatuur, racisme en discriminatie. De Geuzenpenning is een initiatief van de stichting Geuzenverzet 1940-1945.

Dat de Grote Kerk overigens vrijwel vol was, zegt niets over de algemene belangstelling rond de ceremonies die buiten plaatsvonden. Zolang er zich geen leden van het koninklijk huis of de koninklijke familie (of Richard Gere) onder de genodigden bevinden, is de belangstelling voor dit stuk geschiedenis doorgaans matig te noemen. Dat is jammer, maar het is niet anders. De groep leerlingen van middelbare scholen was overigens dit jaar wel groter. Zowel het Groen van Prinsterer als het Geuzencollege waren sterk vertegenwoordigd.