Gemeentearchief zet beeldbank met Corona-foto's online

15-07-2020 Nieuws Redactie

Dit is één van de honderdvijftig foto's uit de beeldbank met Coronafoto's van het Gemeentearchief Schiedam, op de foto's rust auteursrecht, downloaden voor particulier gebruik is wel toegestaan (de hier getoonde foto van bibliotheek-directeur Theo Schilthuizen is gemaakt door Louise Melchers)

SCHIEDAM - Het Gemeentearchief Schiedam heeft honderdvijftig van de inzendingen van foto's over het thema Corona geselecteerd en deze foto's online gezet in de beeldbank van het archief. Het archief heeft van het college van B&W een ruimere bevoegdheid gekregen om archiefstukken over Corona te bewaren en daarmee ook de landelijk bekende 'gebakjes-boetes'. 

"In speciale gevallen kan een gemeentebestuur een onderwerp tot ‘hotspot’ benoemen. Hotspots zijn intensieve gebeurtenissen of kwesties waardoor interactie ontstaat tussen overheden, overheid en samenleving, of burgers en instellingen onderling. Een eerdere hotspot was de planning, discussies, en uiteindelijke afhandeling van de bouw van de A4 Schiedam-Delft. Dit onderwerp is afgesloten, maar de hotspots ‘leegstand Hoogstraat’ en ‘migranten’ gelden nog steeds", aldus het archief.

"Het Schiedams college van burgemeester en wethouders heeft besloten alles wat binnen de gemeentegrenzen te maken heeft (gehad) met de Coronacrisis tot hotspot te benoemen. De aanwijzing van de hotspot gaat vooral om de uitzondering van vernietiging van archiefbescheiden van de gemeente. Bekeuringen bijvoorbeeld mogen niet worden bewaard, maar de bekeuring voor het 'samen buiten eten van gebak', die landelijke bekendheid verwierf, kan nu door het besluit wél bewaard worden."

In april riep het archief het publiek op om foto’s van de veranderde situatie in te sturen. Uit de inzendingen zijn honderdvijftig beelden geselecteerd en deze zijn opgenomen in de beeldbank. Er zijn foto’s binnengekomen van krijttekeningen, gesloten terrassen en scholen, thuiswerkers en afstand houden in de praktijk. Foto’s zijn nog steeds welkom, maar het archief is ook geïnteresseerd in affiches die maatregelen uitleggen. Deze zijn te zien via beeldbank.schiedam.nl onder de zoekterm ‘corona’. 

Het Stedelijk Museum Schiedam is geïnteresseerd in (foto’s van) voorwerpen die in de ‘Coronatijd’ belangrijk zijn gebleken.Gerelateerd