Gemeentearchief gaat 'in the cloud'

11-07-2018 Nieuws Redactie

Wethouder Catelijne de Groot en oprichter Paul Schindeler van Data Matters tekenen de overeenkomsten; foto: gemeente Schiedam

SCHIEDAM - Het Gemeentearchief Schiedam krijgt een elektronisch depot.

De digitale informatie van het archief - van 1286 tot gisteren - wordt binnen en buiten de gemeente op computerschijven opgeslagen of op servers bewaard. De gemeente wil deze gegevens daarnaast ook in een zogenaamde cloudomgeving opslaan, zodat deze ‘voor eeuwig beschikbaar en doorzoekbaar blijft'. Het kiest daarom voor een e-depot. In zo’n oplossing kan informatie bewaard, beheerd en geraadpleegd worden.

Data Matters uit Amstelveen gaat zorgen voor de implementatie en het onderhoud van deze cloudoplossing. Het digitale archief wordt gehost vanuit KPN-datacenters. Hiervoor gaan Schiedam en Data Matters een raamcontract aan voor een periode van zes jaar met de mogelijkheid om twee keer met twee jaar te verlengen. De dienstverlener werd gekozen na een Europese aanbesteding. De gemeenten Amsterdam en Rotterdam hebben ook hun archief ondergebracht in een e-depot van Data Matters.


Gerelateerd