Gemeente verbiedt kinderdemonstratie

07-01-2021 Nieuws Kor Kegel

Tuindorp strijdt voor behoud van de school, maar demonstreren mag niet. Foto: Joop Binkhorst

SCHIEDAM – Tuindorp heeft het kinderprotest morgenmiddag tegen de verdwijning van het speelplein aan de Meidoornlaan afgeblazen. Daartoe werd vanmiddag besloten, nadat de gemeente Schiedam de demonstratie had verboden.

Er zijn principiële bezwaren tegen demonstreren vanwege de Coronamaatregelen, maar ook had de wijk- en bewonersvereniging Tuindorp het initiatief 72 uur van tevoren bij de gemeente moeten aanmelden. “Dat wisten wij niet”, zegt het bestuur.  

De reeds gemaakte spandoeken en protestborden krijgen morgenmiddag echter wel een plekje. “We gaan ze tegen de muur van de school plaatsen”, zegt Wil Binkhorst, die de demonstratie namens de vereniging georganiseerd had. 

De school, dat is de voormalige Sint Martinusschool aan de Iepenlaan 45 (aan de achterzijde ligt het speelplein). De gemeente heeft de kunstenaars aangezegd dat zij hun ateliers in de school moeten verlaten. De bewoners van Tuindorp hebben te horen gekregen dat de school moet plaatsmaken voor woningbouw. Zij zijn daar alleen voorstander van als de school wordt verbouwd om er seniorenwoningen te realiseren voor oudere bewoners die dan in hun vertrouwde woonomgeving kunnen blijven. De wijk- en bewonersvereniging ziet in het gebouw ook ruimte voor Stichting Passie, die er dagopvang voor kinderen met een beperking mogelijk wil maken.  

Tuindorp heeft ernstige kritiek dat de gemeente geen fatsoenlijk overleg startte, maar tamelijk dwingend het woningbouwplan doorzet. En dat terwijl burgemeester en wethouders bij alle ontwikkelingen in Schiedam de burgers zeggen te willen betrekken. Het kinderprotest zou morgen de kritiek van Tuindorp kracht bij zetten, maar de gemeente wil dat dus niet.  

“Er zouden morgen bij het kinderprotest gemeenteraadsleden aanwezig zijn”, zegt Wil Binkhorst. “Ook zouden er ouders en verzorgers aanwezig zijn. We hadden daarbij de onderlinge corona-afstand van anderhalve meter gehandhaafd, maar de gemeente ziet het als samenscholing of groepsbijeenkomst en dat mag niet. Nu het protest niet op die manier doorgaat, laten we ons kritische geluid op een andere manier blijken. Als er dan toch raadsleden komen kijken, kan ik ze natuurlijk niet tegenhouden.” 
 

Naschrift:
Gisteren werd abusievelijk vermeld dat het schoolplein aan de Perenlaan ligt. Dat moet echter zijn de Meidoornlaan ter hoogte van de Lijsterbeslaan.