Gemeente geeft geen toestemming voor fakkeltocht

19-01-2022 Nieuws Redactie


SCHIEDAM - De fakkeltocht vanaf het Land van Belofte die voor vanavond werd voorgesteld, kan niet doorgaan. Dit stelt de gemeente Schiedam. Er is 'besloten geen toestemming te geven voor de fakkeloptocht'.

Belangrijkste reden voor het verbieden van de rondgang is de manier waarop deze is georganiseerd. "Na intensief contact met de organisatie is gebleken dat de organistoren onvoldoende maatregelen treffen om de veiligheid te waarborgen", aldus een gemeentelijk woordvoerster.

Om aandacht te vragen voor psychische problemen die volwassenen en kinderen ondervinden als gevolg van de huidige Coronamaatregelen, heeft een inwoner van Schiedam het initiatief genomen voor een fakkeloptocht. Die zou vanavond om zeven uur beginnen bij het Land van Belofte en na een rondgang door de historische binnenstad op dezelfde locatie om negen uur moeten eindigen. De aanvraag hiervoor is afgelopen zondag officieel binnengekomen bij de gemeente Schiedam. 

Burgemeester Cor Lamers: “We vinden het belangrijk dat Schiedammers gebruik kunnen maken van hun demonstratierecht en proberen dit zo goed mogelijk te faciliteren. Helaas is in het contact met de organisatie gebleken dat er onvoldoende maatregelen konden worden getroffen om de fakkeloptocht veilig te laten verlopen. We hebben daarom het besluit moeten nemen om geen toestemming te verlenen.”

De veiligheid van het protest stond volgens Lamers onder meer onder druk doordat de organisatie geen veiligheidsmaatregelen wilde treffen en ook niet wilde afwijken van de voorgenomen route die langs verschillende smalle straten zou gaan. "Omdat geen beeld bestaat van het aantal deelnemers, is dit een onverantwoord veiligheidsrisico, aldus de burgemeester. "Daarbij wilde de organisatie geen blusdekens en bakken zand organiseren, in verband met het gebruik van fakkels. Uiteindelijk zou het gaan om een tocht met 36 brandende fakkels." Fakkels in een optocht zijn volgens hem niet toegestaan. Op de startlocatie zou het volgens de gemeente toegestaan kunnen worden mits er voorzieningen worden getroffen. 

De organisatie van de fakkeloptocht is aan het begin van de middag geïnformeerd over het besluit van de gemeente Schiedam, ruim voordat de demonstratie zou plaatsvinden. Hierdoor is de organisatie volgens de gemeente voldoende in de gelegenheid gesteld om de optocht af te blazen en mede-demonstraten hierover te informeren. De gemeente Schiedam gaat ervan uit dat de organisatie het besluit respecteert. "Indien er vanavond toch wordt gedemonstreerd, zal hiertegen worden opgetreden."Gerelateerd