Gemeente doet Hoogstraat 85 en S'damseweg 77 in verkoop

20-05-2021 Nieuws Kor Kegel

Altijd wat te doen aan de Hoogstraat 85, zoals hier met Mumpasi Meso, die er vorig jaar exposeerde


SCHIEDAM – Joke Bakker-Jansen gaat zeker meedingen. Zij huurt het pand Hoogstraat 85 voor haar tentoonstellingsruimte OpenArtExchange, waar vooral niet-westerse kunstenaars exposeren. De gemeente zet het pand te koop.  

Joke Bakker is een van de drie uitgenodigde kandidaten, maar ze heeft het bidbook nog niet ontvangen. In dat bidbook staan voorwaarden. Het college van burgemeester en wethouders van Schiedam stelt namelijk eisen aan de nog te selecteren koper, zoals dat er een nieuwe voorgevel moet komen die past in het historische karakter van de Hoogstraat. Ooit had het winkelpand een historisch karakter, totdat de Gebr. Coster er voor hun herenmodezaak een schokkend moderne gevel tegenaan zetten. Het college van B&W wil van die gevel af, maar de koper mag zelf een voorstel doen dat historisch gezien aanvaardbaar is.  

Op de begane grond van de Hoogstraat 85 moet een levendige functie komen, die bijdraagt aan de uniciteit en beleving van de Schiedamse binnenstad. Omdat Joke Bakker uitgenodigd is om een bod te doen, voldoet OpenArtExchange kennelijk aan die voorwaarde. 

Op de verdiepingen zijn commerciële functies toegestaan, mits ze het gebruik en de exploitatie van de Havenkerk niet beïnvloeden. De Havenkerk wordt een evenementenlocatie en wat er straks aan de Hoogstraat 85 gebeurt, mag niet concurrerend zijn – wel versterkend. Ook dat geldt voor OpenArtExchange, gelegen in het Schiedamse museumkwartier tussen het Stedelijk Museum Schiedam en het Jenevermuseum met ook nog het Coöperatiemuseum. 

Op de bovenetages mag echter ook een woonhuis worden gerealiseerd. Wat er ook komt, verduurzaming is een vereiste. B&W heeft het pand aangeboden aan beoogde eindgebruikers, dus niet via projectontwikkelaars.  

Het te koop zetten van Hoogstraat 85 past in het programma Kansen voor de Stad, waarmee het gemeentebestuur een aantal gebouwen in gemeentelijk bezit een bestemming wil geven die bijdraagt aan de levendigheid en variatie in de stad.  

Om die reden wordt ook het pand Schiedamseweg 77 in Kethel te koop gezet. Alle Schiedammers krijgen via Funda de kans om een bod te doen. Het is het voormalige gemaal van Kethel en Spaland dat getransformeerd mag worden tot één à twee woningen of een woning met een bedrijfsbestemming. Het college wil dat de voorkant van het karakteristieke en waardevolle pand behouden blijft; wel zal de nieuwe eigenaar moeten verduurzamen. De gemeente houdt een vinger in de pap, want het gemaal moet ook in de nieuwe bestemming blijven passen in de groenblauwe hoofdstructuur van Schiedam.Gerelateerd