Gelukkig kunnen criminelen niet spellen

18-08-2021 Nieuws Silvia Borsboom

Phishingmail waar het OM vandaag voor waarschuwt


COLUMN - Gelukkig kunnen criminelen niet spellen. Maar zijn zij de enigen niet foutloos schrijven...?

Het Openbaar Ministerie en Veilig Internetten waarschuwen voor een nieuwe zogenaamde phishingactie: criminelen zijn op zoek naar gegevens en wachtwoorden. In dit geval gaat het naar het schijnt om codes die mensen gebruiken bij Digid.

Op het plaatje dat de twee instanties bij hun boodschap over de 'vissers' doen, blijkt dat foutloos zo'n bericht opstellen voor de gemiddelde crimineel nog wat te hoog gegrepen is. 'Onmiddellijk' is toch echt met 'dubbel d dubbel l'. En 'ons' website en 'ons' account, dat is misschien in Brabant geaccepteerd, maar doet bij een gemiddelde de Schiedammer de wenkbrauwen - schrijf je dat eigenlijk zo? - fronzen - en is dat niet met een s... ja inderdaad, fronsen dus.

Tot voor kort kon je ervan uitgaan dat een malafide verzoek dat viste naar computercodes, gesteld was in het jargon van de opstellers van de mailtjes waarin werd opgeroepen om een bedrag voor te schieten omdat dat gebruikt kon worden om een reis te maken die een enorme erfenis zou veiligstellen. Kromtaal dus, als het al geen Engelse kromtaal was. Maar of het nu de criminelen zijn die intelligenter worden, of de vertaalcomputers, gezegd moet dat de phishingberichten steeds meer gaan lijken op die we van de echte instanties krijgen.

Wat zou het lekker overzichtelijk zijn als criminelen die mensen zijn die niet kunnen spellen en de mensen van goeie wil dat wel kunnen. Maar zo is het niet. Het onderscheid tussen goed en kwaad wordt niet alleen kleiner door verbeteringen van de techniek, of criminelen die ook gewoon over een Nederlands paspoort blijken te beschikken, maar ook omdat er in officiële stukken steeds minder formele taal wordt gebruikt - en er steeds vaker spelfouten binnensluipen.

En wat ik het zelf niet die dus zomaar wenkbrouwen had geschreven, of fronzen...? 

Dus mensen, hou in de gaten welke sites je bezoekt, en weer zorgvuldig met je codes. Reageer niet op mailtjes die maar het minste wantrouwen oproepen, klik niet door uit mailtjes en trek altijd je eigen plan: inloggen op een belangrijke beveiligde site doe je alleen als je dat zelf nodig vindt. Of als er via de goodold postbode een nette brief komt die dit verzoekt te doen. Maar die moet dan wel voorzien zijn van alle logo's en handtekeningen. En geschreven in foutloos Nederlands. Dat mogen we toch wel verwachten...


Gerelateerd