Categorieën

Service

Geldrovers moeten anderhalf jaar zitten - en terugbetalen

Geldrovers moeten anderhalf jaar zitten - en terugbetalen
Nieuws

Geldrovers moeten anderhalf jaar zitten - en terugbetalen

  • Redactie
  • 27-07-2019
  • Nieuws
Geldrovers moeten anderhalf jaar zitten - en terugbetalen

DEN HAAG – Schiedammer Serdar I. (24) en Vlaardinger Batanay C. (25) moeten beiden anderhalf jaar 'zitten' voor de beroving van twee geldwagens. Een half jaar daarvan is voor I. voorwaardelijk. De officier van justitie had 24 maanden voor C. en twintig maanden voor I. geëist.

De rechtbank vond de straffen waar justitie om vroeg te hoog. Er zou hier geen sprake zou zijn geweest van overvallen, maar van diefstallen zonder geweld.

Ruim 240.000 euro stalen de twee volgens de Haagse rechter, negentigduizend in Rijsbergen op 27 oktober 2017 en honderdvijftigduizend in Naaldwijk op 19 april 2018. Beide keren kwamen de geldwagens een bank bevoorraden. Het bleek schrikbarend eenvoudig om het geld te pakken te krijgen, zo stelde het Openbaar Ministerie tijdens de rechtszaak. Van de buit is nog niets teruggevonden.

Die donderdagmiddag 19 april vorig jaar rijdt een geldwagen van Securcash voor bij een ING-kantoor aan de Stokdijkkade in Naaldwijk. Bij zo'n overdracht parkeert de geldwagen tegen de gevel. Dan gaan een luik in de geldwagen en een luik in de gevel open en kan een medewerker van de geldwagen zogenaamde sealbags met munten of biljetten doorgeven aan zijn collega, die ze in de kluis van de bank aanneemt. Dit dag in Naaldwijk moet de medewerker van het geldtransportbedrijf in de kluis op zeker moment constateren dat hij voor niets stond te wachten. “Ik wachtte op de volgende overdracht”, zo vertelt hij in zijn getuigenverklaring, “maar er kwam niks meer”.

Op camerabeelden was later te zien hoe iemand zich tussen de muur van het bankgebouw en de geldwagen wurmt en het daarna met drie geldzakken op een lopen zet. Die zakken had hij via het luik uit de geldwagen gegrist. Hij stapt bij iemand in de auto en dan zijn ze ervandoor. Zoals het OM stelde: kinderlijk eenvoudig.

Een oplettende getuige weet het kenteken van de auto nog. En laat dat nu net een kenteken zijn dat de dag ervoor is opgeschreven door een agent in Steenwijk. De mannen in de auto hielden zich toen verdacht op bij een bank en de agent besloot daarom ze aan te spreken en gegevens op te schrijven.

Binnen drie kwartier na de diefstal in Naaldwijk worden de twee mannen aangehouden in het huis van I. in Schiedam. De auto is nergens meer te vinden en ook het geld is spoorloos. Maar de twee verdachten lijken sprekend op de mannen die door de bewakingscamera's zijn vastgelegd.

Op het moment van aanhouding werden de twee al voor rechter verwacht in de zaak in Rijsbergen, waar in oktober 2017 op een zeer vergelijkbare manier negentigduizend euro was weggenomen.,

Voor de zaak in Rijsbergen staat vast dat iemand ze heeft geholpen. Een medewerker van de geldwagen die daar geld afleverde moet nog voor de rechter in Zeeland/West-Brabant komen. Volgens de man dreigden de rovers zijn zoon iets aan te doen als hij niet mee zou werken. In Naaldwijk is niet vast komen te staan of er hulp is geweest. Zeker is wel dat de geldwagen die dag niet het protocol volgde en te ver van de gevel stond, waardoor de verdachte er net tussen kon kruipen.

Op 11 juli stonden de twee voor de rechter. “Als we kijken naar de richtlijnen, kunnen we dit zien als diefstal van lading”, zei de officier van justitie toen, “maar we hebben het natuurlijk niet over een paar zakken aardappelen.” Ze noemde het zeer kwalijk dat zulke grote geldbedragen zijn weggenomen en dat de twee die zo snel hebben laten verdwijnen.

Tijdens hun verhoren en tijdens de zitting bleven de verdachten zwijgen. “Ik heb dan ook geen reden om aan te nemen dat ze de buit met iemand hebben gedeeld”, zei de officier van justitie. Wat haar betreft zouden de twee gedwongen moeten worden de 240.000 euro terug te betalen. De rechtbank deelde die mening en legde terugbetaling als straf op.

Zie ook dit artikel.