Categorieën

Service

Gefeliciflapstaart

Gefeliciflapstaart
Nieuws

Gefeliciflapstaart

  • Han van der Horst
  • 05-12-2021
  • Nieuws
Gefeliciflapstaart

COLUMN - Hier en daar vind je ze nog wel, de straatnaambordjes met daaronder summiere gegevens over de persoon die zo in ere wordt gehouden. 'Staatsman', lees je dan, of 'minister' met een paar jaartallen er achter. Of – in het Westen – 'biograaf van Lidwina'. Meestal stammen ze uit de jaren vijftig en zestig. 

Met die gewoonte is al een halve eeuw geleden rigoureus gekapt. Tegenwoordig moet de burger maar raden waarom de persoon naar wie zijn straat of laan is genoemd, die eer verdient.

Dat heeft in verschillende steden al tot problemen geleid. Boze bewoners meenden dat hun straat naar een moordenaar, een koloniale veroveraar, een slavenhandelaar of een combinatie van die drie was genoemd. Tot nog toe had men dan gedacht dat het een zeeheld was.

Nu kon je over de verdiensten van voorname personen ook vroeger altijd al redetwisten. Het komt daarnaast vaak genoeg voor dat de waardering verandert. Achter de Mgr. Nolenslaan ligt de Colijnstraat. Naar deze politicus zouden we nu geen straat meer noemen sinds bekend is geworden dat hij als officier in het Koninklijk Nederlands Indisch Leger het afslachten van vrouwen en kinderen liet gebeuren terwijl hij er een sigaar bij rookte. Hij schreef daarover in een brief aan zijn vrouw in Nederland.

Dat soort dingen. 

Moet je dan de Colijnstraat omdopen of ervan uitgaan dat die in zijn naamgeving de geest weergeeft van de tijd waarin hij gebouwd werd? Het laatste ligt het meest voor de hand. Het is niet van belang hoe zo´n straat heet, maar wat je weet van de vent of het wijf waarnaar hij vernoemd is.

Het Gemeentearchief Schiedam komt nu met een perfecte oplossing. Eerlijk is eerlijk: origineel is men niet want in onze buurstad Rotterdam gaat het precies zo gebeuren. Er komt een app met daarop uitgebreide informatie over de achtergrond van straatnamen en – waar van toepassing en dat is meestal – over de persoon naar wie zo´n straat genoemd is. Helemaal ideaal zou het zijn als er een QR-code op ooghoogte – van kinderen – kwam zodat je de telefoon er voor kunt houden en – presto – daar komt het verhaal.

Dan kun je zelf over zo´n persoon oordelen. Zo gaat dat in een democratische samenleving.

Prima initiatief! Gefeliciflapstaart!