Categorieën

Service

Geen straf voor familie Graciëla die moordenaar mishandelde

Geen straf voor familie Graciëla die moordenaar mishandelde
Nieuws

Geen straf voor familie Graciëla die moordenaar mishandelde

  • Redactie
  • 13-01-2020
  • Nieuws
Geen straf voor familie Graciëla die moordenaar mishandelde

SCHIEDAM - Een tante (40) uit Barendrecht en een broer (27) uit Ridderkerk van de vermoorde Rotterdamse Graciëla Gomes Rodrigues krijgen geen straf voor het mishandelen van de Schiedamse moordverdachte Gilroy de J. (33) en zijn advocaat tijdens een zitting in de Rotterdamse rechtszaal. Dit meldt juridisch persbureau Cerberus.
 
De Schiedammer is inmiddels veroordeeld tot tien jaar cel en tbs vanwege het doden van Graciëla (21). De mishandeling vond plaats in december 2017, tijdens een voorbereidende zitting die plaatsvond in een gewone zittingzaal. Op camerabeelden zonder geluid is te zien hoe de Schiedammer iets zegt, waarna de broer van Graciëla op hem afstormt. De parketpolitie en de advocaat proberen hem tegen te houden, waarbij de advocaat wordt geslagen. Seconden later stuift ook de tante naar voren. Zij wordt door de parketpolitie tegen de grond gewerkt, kan zich korte tijd later bevrijden en weet de Schiedammer te raken met een vuistslag.

De man uit Ridderkerk en de vrouw uit Barendrecht moesten vandaag voor de mishandeling voorkomen bij de rechtbank in Den Haag. Beide verdachten vertelden de rechters dat ze er op de bewuste dag niet op hadden gerekend dat de Schiedammer aanwezig zou zijn tijdens de voorbereidende zitting. Toen hij de familie Gomes Rodrigues ‘sterkte’ wenste met het dragen van het verlies van Graciëla ‘sloegen de stoppen door’, verklaarden beide familieleden. Voor hun advocaat was dit reden om een beroep te doen op ‘psychische overmacht’: de emoties waren zo heftig, dat ze zichzelf niet meer in de hand hadden.

Het Openbaar Ministerie (OM) toonde begrip voor de emoties. Maar voor aanwezigen in een zittingszaal die overmand dreigen te raken door emoties, geldt dat ze altijd de mogelijkheid hebben om de zaal te verlaten. Door hun agressie ook te richten op de advocaat en op de parketpolitie, hadden zij volgens het OM ‘een grens overschreden’. Het OM eiste tegen de Ridderkerker en de Barendrechtse elk veertig uur voorwaardelijke taakstraf.

De Haagse rechtbank verwierp het beroep op psychische overmacht en wees net als het OM op de mogelijkheid om de zittingszaal te verlaten. Omdat de mishandeling in de rechtszaal al meer dan twee jaar geleden plaatsvond, de man en vrouw verder geen strafblad hebben, en vanwege de bijzonderheid van de situatie besloot de rechtbank geen straf op te leggen. Het bleef bij een schuldigverklaring.

Zie ook dit artikel.