Geen Nelson Mandelaboulevard bij Wilhelminahaven

25-02-2021 Nieuws Redactie


SCHIEDAM – Er komt geen Mandelaplaats of -boulevard bij het getijdepark aan de Wilhelminahaven.

Dat liet B&W van Schiedam weten aan Mari Dingenouts en Han van der Horst, die hadden voorgesteld de voormalige president van Zuid-Afrika, de eerste na het Apartheidsregime, ter plekke te vernoemen. Zij lichtten hun voorstellen toe op een vergadering op 3 september afgelopen jaar.

B&W ontvingen negatief advies over dat voorstel van de Commissie Naamgeving Openbare Ruimte (CNOR). Die stelt dat de bestaande namen ter plekke, Westfrankelandsedijk en Westfrankelandsepak, voldoen. Het college neemt dat over.

Behalve Mandela worden ook de namen van Tini Krikke-Hein en Paula Kooper niet vernoemd. Ook deze twee dames waren door de heren genoemd als vernoemenswaard, gezien hun inzet voor de leefbaarheid van de Gorzen en als spil van de acties die hebben geleid tot het Zwembad Zuid, dat aan het getijdenpark is gelegen. Zie ook dit artikel.

Van der Horst en Dingenouts vinden het jammer dat hun voorstel is afgewezen. Van der Horst: “Dit is een gemiste kans om een nieuwe iconische plek in Schiedam ook iconische naam te geven. Het blijft nu allemaal hetzelfde en gewoontjes. In Schiedam gaat men te vaak voor gewoontjes, gewoontjes, zelfs als het niks kost. Ook al zijn de ideeën vanuit de burgerij nog zo goed.”

B&W laten weten dat de toezegging – gedaan in 2014 – om Nelson Mandela te vernoemen in Schiedam nog staat. Het zoeken is naar een geschikte plek om dit te doen, die past bij ‘de waardigheid en positie’ van Mandela. “Wij zijn van mening dat dit laatste niet geldt voor de locatie van het getijdepark en wachten op een meer geschikte mogelijkheid.”Gerelateerd