Fred Westerbeke nieuwe politiechef in Rijnmond

23-12-2019 Nieuws Redactie

Foto: politie


SCHIEDAM - Fred Westerbeke wordt de nieuwe politiechef van de eenheid Rotterdam, waar ook Schiedam onder valt. Hij volgt Frank Paauw op, die eerder dit jaar de overstap maakte naar Amsterdam. Diens tijdelijke vervanger Hans Vissers blijft tot de komst van Westerbeke, per 1 april, leiding geven aan de politie in de Rijnmondregio.

De 57-jarige Westerbeke is hoofdofficier van justitie van het Landelijk Parket. Hij kreeg landelijke bekendheid en een gezicht door zijn onderzoek naar de MH17-ramp. Afgelopen week was hij nadrukkelijk in het nieuws vanwege de arrestatie en het overbrengen naar Nederland van Ridouan Taghi.

Eerder was Westerbeke - sinds 2011 - al hoofdofficier van justitie bij het parket in Rotterdam. Hij begon ook zijn loopbaan bij de politie in de stad, als inspecteur bij de uniformdienst op zuid. Westerbeke vervulde meerdere functies bij de politie, waaronder die van plaatsvervangend korpschef van de voormalige korpsen Kennemerland en Landelijke Politiediensten. Na de officiersopleiding aan de Nederlandse Politie Academie behaalde hij zijn doctoraal rechtsgeleerdheid (cum laude) aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. In 2009 stapte hij over naar het Openbaar Ministerie. Hij was achtereenvolgens hoofdofficier van justitie in Utrecht en in Rotterdam. Sinds 2014 is hij Hoofdofficier van het Landelijk Parket.

"Ik ben zeer gemotiveerd om mij in te mogen zetten voor de politie en in het bijzonder de Eenheid Rotterdam", zegt Westerbeke zelf over zijn voordracht. "Het is tenslotte de regio waar ik al zo veel jaren woon, werk en leef en ik ooit als jonge politieman begon. Na elf prachtige jaren bij het Openbaar Ministerie, een organisatie met geweldige mensen en veel betrokkenheid en kwaliteit, beschouw ik het als een voorrecht om over te mogen stappen. Mijn nieuwe functie zorgt voor een mooie overlap om verder te kunnen werken aan de veiligheid en leefbaarheid in deze voor mij mooiste regio van Nederland en daarmee is in feite mijn cirkel rond."

Volgens korpschef Erik Akerboom brengt Westerbeke 'waardevolle ervaring van buiten het korps mee'. Hij draagt Westerbeke formeel voor een benoeming voor aan de minister van Justitie en Veiligheid. Ook de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb is blij met zijn komst: "Hij is de juiste man op de juiste plek om de veiligheidsvraagstukken in deze regio op te pakken."Gerelateerd