Categorieën

Service

Foto's van Sluijter in brugwachtershuisje

Foto's van Sluijter in brugwachtershuisje
Nieuws

Foto's van Sluijter in brugwachtershuisje

  • Redactie
  • 21-02-2016
  • Nieuws
Foto's van Sluijter in brugwachtershuisje
SCHIEDAM - Nog een uurtje. Dat moet genoeg zijn om op de Nieuwe Haven nog even bij fotograaf Jan Sluijter langs te gaan. De Schiedamse fotograaf presenteert eigen werk in een 'eigen' onderkomen: het brugwachtershuisje bij de brug in de Oranjestraat.

Vanaf twaalf uur zette hij vandaag en gisteren het huisje open voor publiek. Tot vijf uur, maar als het gezellig is, en er komt wat lekkers op tafel, dan zou dat zo maar later kunnen worden.

Sluijters, behalve fotograaf ook uitbater van Bed & Breakfast De Schiedamse Suite op de BK-laan, richtte de afgelopen weken het huisje opnieuw in, met iets op de vloer, en licht, en meubels en zijn eigen foto's. "Gewoon, om eens te proberen", vertelt hij. "Het zou zo leuk zijn als er op dagen als deze op verschillende plekken in Schiedam iets te doen is. En Schiedam heeft zo veel leuke plekjes."

Zoals het huisje bij de rotonde op de Nieuwe Haven, aan het eind van de Oranjestraat. Sluijter sloot een zogenaamde gebruikersovereenkomst met de gemeente en mag de komende tijd experimenteren met activiteiten in het huisje. Wellicht rolt er een nieuwe bestemming uit. "Alhoewel er nog steeds een volledige installatie in te vinden is waarmee je de brug kunt openen", aldus de fotograaf. Dat gebeurt nog wel, zeer sporadisch, maar blijft nodig.

Jammer is dat er geen sanitaire voorzieningen in het pandje te vinden zijn. "Dat zou het aantal mogelijke bestemmingen fors vergroten. Het zou een mooi atelier zijn.." Maar niet zonder wc.

Het huisje heeft zeker architectonische charme, al moet je daar dan wel oog voor hebben, of het op je in laten werken. "Er komen hier mensen langs die hier dagelijks voorbij komen en nu zeggen dat het huisje hen nog nooit is opgevallen. Het is uit 1938 - 'en werd in 1939 geopend'. Sluijter heeft ansichtkaarten beschikbaar voor de liefhebbers.

Hij heeft geen afgerond idee over de toekomst van het huisje, laat staan commerciële ambitie. "Maar wat is er nou mooier dan dat Schiedammers zelf het initiatief nemen om de stad mooier en leuker te maken?!"

Een handje hulp van de overheid is daarbij wel gewenst. "Ieder ritje naar de Blokker, Ikea en Gamma kost geld", zegt hij, over de inrichting die hij zelf verzorgde.

Dat er mogelijkheden zijn voor succesvolle 'publiek-private samenwerkingen' bewijst een ander initiatief waar Sluijter bij betrokken is. Hij is in overleg met stichting Stadsherstel over de mogelijkheden om het pand Hoogstraat 89-91 te huren voor het vestigen van een hotel. "Het wordt een hotel, geen bed & breakfast, want we gaan er niet wonen", vertelt Sluijter over het project van hem en partner Hycko Eigeman. Vijf kamers zouden er moeten komen. "Dat betekent dat we ook verder kijken naar belendende panden", aldus Sluijter, "want vijf kamers is eigenlijk te weinig om rendabel een hotel te runnen." Of je je vaste kosten verdeelt over vijf of pakweg tien kamers, dat scheelt nogal in het rendement. Overigens ligt er nog geen overeenkomst. "We hebben nog geen handtekeningen gezet."

Vorige week werd feestelijk een begin gemaakt met de restauratie van het pand, waarvan delen uit de zestiende eeuw stammen. "Het is in feite een ruïne", aldus Sluijter. Maar met de middelen die er bouwtechnisch zijn, en de sponsoring van maar liefst vier fondsen, blijkt er veel mogelijk.

Sluijter ziet ook het initiatief voor het boetiekhotel - 'of hoe je dat tegenwoordig ook noemt' - als een van de zaken die een florerende Schiedamse binnenstad dichterbij moet brengen. "Mooi dat de gemeente dit soort initiatieven toch neemt!"