Fleur en Juun willen zorgen voor warme decembermaand

25-10-2019 Nieuws Redactie

Fleur en Juun; de crowdfunding loopt boven verwachting


SCHIEDAM – Ze keken naar ‘Steenrijk straatarm’, het SBS 6-programma waarin een gezin met flink wat financiële armslag een week het leven leidt van een gezin dat de eindjes eigenlijk niet aan elkaar weet te knopen. Vice versa. Dat ‘de armen’ ineens vijftienhonderd euro in de week te makken hebben, daar komen ze wel overheen. Maar mensen die normaal niet op een euro meer of meer hoeven te kijken, die redden het niet met zestig tot honderd euro. En ze beseften: je zal dat maar voor lange tijd moeten volhouden… daar moeten we iets aan gaan doen.

Fleur Snoeij (18) en Juun Hazejager (21). Uit Schiedam en Hellevoetsluis. Ze konden het niet aanzien, hoe mensen in armoe leven. Zeker met de feestdagen op komst. “Sinterklaas vieren met klasgenootjes die van de Sint van alles hebben gekregen, terwijl er in jouw afgetrapte schoen niets zit”, vertelt Hazejager. Niet met een onbezorgd gevoel kerst kunnen vieren omdat het geld er niet is voor iets extra’s. “We hadden het er over en vonden dat we er een stokje voor moesten steken.” Voor zo ver binnen hun mogelijkheden ligt.

Maar die mogelijkheden blijken er te zijn. Zo gaat dat, vandaag de dag: ze openden een campagne op de website Go Fund Me. “Als we tien gezinnen kunnen helpen met onze actie...” De twee vrienden willen een pakket samenstellen, een soort kerstpakket. “Maar niet met de standaard inhoud, maar wat nodig is in het gezin, afhankelijk van de samenstelling. Snoeij en Hazejager dachten daar tien keer vijftig euro is vijfhonderd euro voor nodig te hebben.

Maar nu de crowdfunding en dag of wat loopt, is al welgeteld 923 euro binnen. “We moeten het er nog over hebben of we de pakketten groter gaan maken of dat we meer gezinnen blij willen maken.” Hun hart gaat in eerste instantie uit naar gezinnen met kinderen.

Dat wordt nog een klus op zich, die gezinnen te vinden. Een paar werden er ondertussen al aangedragen door mensen die van de actie hoorden. “Mensen lopen natuurlijk niet graag met armoede te koop.” De twee willen behalve een pakket brengen, ook een korte schets maken van hun omstandigheden. “We willen ook bewustzijn creëren, daarom moeten we vertellen.” Snoeij maakt momenteel een tussenjaar door (ze heeft zich aangemeld bij de Dierenambulance), maar deed de opleiding Media en Cultuur en kan goed schrijven. “Het is belangrijk om armoede onder de aandacht te brengen.”

De twee zijn van plan contact op te nemen met de Voedselbank in Spijkenisse, en wellicht ook in Schiedam. “Ze mogen geen adressen doorgeven, maar ze kunnen wel gezinnen vragen contact met ons op te nemen”, aldus Hazejager, student Bestuurskunde.

Ze zullen ook op zoek gaan naar sponsors die voor inhoud van de pakketten kunnen zorgen, tegen een schappelijke prijs, of om niet. De twee studenten kennen elkaar van hun zaterdagbaantje bij slagerij Maan in de Groenelaan. “De slager zal vast ook wel een duit in het zakje doen.”
Gerelateerd