Categorieën

Service

Flessenpost uit Schiedam, het meest bijzondere ooit

Flessenpost uit Schiedam, het meest bijzondere ooit
Nieuws

Flessenpost uit Schiedam, het meest bijzondere ooit

  • Redactie
  • 06-03-2018
  • Nieuws
Flessenpost uit Schiedam, het meest bijzondere ooit

Bron: BBC

PERTH - Leuk als boekensteun, dacht Tonya Illman, toen ze de fles uit het zand raapte. De fles bleek een beetje vierkant. Ze droeg het merk van stoker Daniel Visser & Zonen. Uit Schiedam.

De BBC bericht er over. Want Illman vond de fles op het strand bij het natuurgebied Wanagarren, in West-Australië. De fles die zij vond is tenminste 132 jaar oud. En hield een stuk papier in zich.

Echtgenoot Kym Illman vertelt de BBC hoe het ging. Hij en zijn vrouw reden op 21 januari met hun gezin en vrienden over het strand. De auto raakte vast in het zand. Tonya en een vriend besloten een wandelingetje te maken. "Ze stuitten op vuilnis op het strand en besloten het op te ruimen." De fles ging mee, de vriendin van haar zoon zag dat er iets in de fles zat wat leek op een sigaret; zij wist het met zand uit de fles te krijgen. "Het bleek een rolletje papier met een touwtje erom heen." Het zag er allemaal nogal breekbaar uit, zodat het rolletje mee naar huis ging en in de oven vijf minuten werd gedroogd, voor het te openen bleek.

"We zagen een gedrukte tekst die de lezer vroeg contact te leggen met het Duitse consulaat." Later zag de Australische vinders dat er ook een handgeschreven tekst op het briefje stond, met de datum 12 juni 1886 en de naam Paula. "Dat leek te lang geleden om waar te kunnen zijn", aldus Illman.

Het gezin nam de vondst mee naar het Western Australian Museum, waar een curator de echtheid bevestigde, na ruggespraak in Duitsland en Nederland. "De Paula bleek een Duits schip en een onderzoeker in Duitsland vond het originele scheepsjournaal. Op 12 juni 1886 was er een vermelding van de kapitein die schreef over een fles die overboord was gegooid. De datum en coördinaten kwamen precies overeen met die op de fles. Die was in het zuid-oostelijke deel van de Indische Oceaan in zee gegooid, zoals duizenden flessen tijdens het Duitse experiment, dat in totaal 69 jaar voortduurde. Daarvan zijn er 662 teruggevonden, berichten, geen flessen. Dat laatste fles werd in 1934 in Denemarken gevonden.

Het wereldrecord voor flessenpost staat volgens het boek van Guinness op 108 jaar.

Blijft natuurlijk de vraag hoe de fles zo lang 'onderweg' kon zijn. Dobberde deze al die tijd op zee? De kenners stellen dat de Schiedamse fles hoogst waarschijnlijk al binnen een jaar op de Australische kust aanspoelde. Om daar voor dik honderddertig jaar onder het zand te verdwijnen. Het gebied bij Wedge Island staat bekend om zijn zandduinen.

En nu? De familie Illman heeft Vissers fles voor de komende twee jaar uitgeleend aan het Western Australian Museum. Daar is deze vanaf morgen voor het publiek te zien.

Tonya Illman ondertussen onderschrijft de vondst als 'de meest bijzondere gebeurtenis in mijn leven'. De vondst van een Schiedamse fles...