Fiod in Schiedam voor groot onderzoek carrouselfraude

11-02-2021 Nieuws Redactie

Hoe werkt carrouselfraude?


UTRECHT - De Fiod heeft vandaag in een strafrechtelijk onderzoek vier woningen en vier panden in Schiedam, Eindhoven, Capelle a/d IJssel, Rotterdam, Vlaardingen en Zwijndrecht doorzocht. Daarbij is niemand aangehouden.

Vier mannen (53, 51, 41 en 27 jaar) worden verdacht van btw-carrouselfraude. Zij zouden hiermee de fiscus voor negen miljoen euro hebben opgelicht. Zij zouden een frauduleuze handelsstroom met SD-kaarten hebben opgezet met als doel de af te dragen omzetbelasting van de legale handel te verminderen.

Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket en wordt ondersteund door Eurojust. Er is beslag gelegd op fysieke en digitale administratie en op bankrekeningen.

Een melding van de Belastingdienst was aanleiding voor het strafrechtelijk onderzoek van de Fiod. Een Nederlands elektronicabedrijf handelt zowel met Nederlandse bedrijven als met bedrijven binnen de EU. Het vermoeden van de speurders is dat een fraudeketen is opgezet van verschillende bedrijven in diverse EU-landen, waarin goederen en geld rondgaan met als doel het plegen van btw-fraude. In die keten zitten ploffers, aldus de Fiod. Ploffers zijn bedrijven die wel btw ontvangen, maar die bewust niet afdragen. Deze zouden ook in Nederland gevestigd zijn. "De niet-afgedragen btw komt ten goede aan de overige (Nederlandse) bedrijven in deze fraudeketen, die de niet afgedragen btw wel in aftrek brengen. Hierdoor kunnen bijvoorbeeld goederen goedkoper worden verkocht."

Btw-fraude is maatschappelijk ontwrichtend en ondermijnt het belastingsysteem, aldus de Fiod. "Het is concurrentievervalsend en benadeelt niet alleen de eerlijke bedrijven, maar ook de belastingbetaler.

In dit onderzoek zijn ook onderzoekshandelingen uitgevoerd in Hongarije, Kroatië, Polen en Tsjechië.Gerelateerd