Filedruk groeit

22-12-2015 Nieuws Redactie


SCHIEDAM / DRIEBERGEN - De filedruk groeit. In Nederland en rond Schiedam. In ieder geval tot gisteren, toen de A4 ook in de rijrichting Schiedam 'open' ging.

Met een kwart zijn de files dit kalenderjaar toegenomen, zo meldt de Verkeersinformatiedienst VID in Driebergen. Een flinke toename, die komt na jaren van minder druk op het snelwegennet. Ter vergelijk: eind 2014 was de filedruk half zo groot als in 2007.

Een deel van de stijging dit jaar is te wijten aan slecht weer, met meer flinke regenbuien tijdens de spits.

Het meest droevig gesteld voor de automobilist die snel op zijn plaats van bestemming wilde komen, was het afgelopen jaar op de A20. Voor het Terbregseplein, in de richting Gouda, was het het slechts toeven van alle plaatsen in Nederland. Een file die daar ontstaat en enige lengte krijgt, zorgt ook voor oponthoud voor wie in Schiedam de A20 op reed. Op twee in de lijst van knelpunten dezelfde weg, maar dan even verderop bij Moordrecht. Ook de A16 voor het Terbregseplein is niet een plek waar je in spitstijd moet zijn: nummer vier onder de knelpunten.

Ook in omgekeerde richting is de weg soms lastig berijdbaar: bij Rotterdam-Centrum loopt het in de richting Schiedam met regelmaat vast, resulterend in een zevende plek op de filelijst.

Al deze knelpunten stonden in 2014 op dezelfde plek in de lijst. Wel met stip omhoog is de A13, van Rijswijk naar Rotterdam. Die gaat van twintig naar elf, omdat het voor Berkel en Rodenrijs - oftewel de 'binnendoor' afslag naar Schiedam - stelselmatig vastloopt.

De VID verwacht veranderingen in het filepatroon rond Schiedam nu de A4 naar Delft geopend is. Uiteraard.Gerelateerd