Fahid Minhas jongste van drie jonge genomineerden

06-01-2020 Nieuws Kor Kegel

Fahid Minhas is jonger dan Floor Vermeulen en Yasin Torunoglu


SCHIEDAM – In de race naar Beste Bestuurder van Nederland onder de veertig jaar moet de Schiedamse wethouder Fahid Minhas het opnemen tegen een partijgenoot, de Zuid-Hollandse VVD-gedeputeerde Floor Vermeulen, en een PvdA-wethouder uit Eindhoven, Yasin Torunoglu. Van het drietal is Fahid veruit de jongste.  

Hij toont zich vereerd dat zijn naam ineens prominent de ronde doet in een rijtje met getalenteerde Nederlandse bestuurders. Fahid Minhas gold in zijn eerdere werkomgeving (de vastgoedsector) al als een talent met inzicht en daadkracht. Toch koos hij voor het wethouderschap en nu weer, na amper anderhalf jaar wethouder te zijn in Schiedam, wordt zijn inzet geprezen.

Zijn nominatie voor Beste Bestuurder van Nederland onder de veertig jaar dankt hij aan andere gemeente- en provinciebestuurders, ook aan griffiers en gemeentesecretarissen en bestuurders van waterschappen. Heel opmerkelijk: veel van degenen die op hem gestemd hebben, zullen uit hetzelfde circuit komen als waarin gedeputeerde Floor Vermeulen opereert. De twee jonge VVD’ers verkeren in overlappende netwerken in en rond de Metropoolregio Rotterdam-Den Haag. Dat maakt hun nominaties nog net iets bijzonderder dan die van de Eindhovense PvdA-wethouder.  

“Het is een mooie verrassing om in de jaarlijkse verkiezingen van het tijdschrift Binnenlands Bestuur genoemd te worden,’’ zegt Fahid Minhas. “Het is de elfde keer op rij dat Binnenlands Bestuur dat doet. Er zijn verschillende categorieën en ik val dan in de categorie onder de veertig jaar, maar in de categorie Beste Bestuurders van Nederland krijg je toch te maken met Ahmed Aboutaleb, die tweemaal achtereen die titel in de wacht sleepte. Bij de verkiezingen gaat het echt om gerenommeerde burgemeesters en wethouders.”  
Er zijn ditmaal tien genomineerden voor de titel van Beste Bestuurder 2019. Dat zijn een commissaris van de koning, Wim van de Donk van Noord-Brabant, die de titel in 2016 al won, en twee provinciebestuurders, te weten de Utrechtse gedeputeerde Hanke Bruins Slot en de Brabantse gedeputeerde Rik Grashoff, voorts twee burgemeesters, Martijn Dadema uit Raalte en opnieuw Ahmed Aboutaleb van Rotterdam, en vijf wethouders, namelijk Bart Jaspers Faijer (Ommen), Robbert Jan van Duijn (Aalsmeer), Lot van Hooijdonk (Utrecht), Marianne Smitsman-Burhenne (Roermond) en Marinka Mulder (Renkum).  

Voor de titel Beste Bestuurder van een kleine gemeente (onder de 45.000 inwoners) komen drie wethouders in aanmerking: Gerrit Spelt uit Lopik, Hans te Lindert uit Aalten en Hans Marchal uit Wijk bij Duurstede.  

Er zijn vijf genomineerden voor de titel Best Bestuurde Decentrale Overheidsorganisatie. Dat zijn de gemeenten Raalte, Utrecht en Tilburg, de provincie Gelderland en het waterschap Rijn en IJssel.  

De eerste verkiezingsronde was aan bestuurders. Tijdens de tweede ronde tot en met aanstaande zondag kan iedereen een stem uitbrengen via www.bestebestuurder.nl


Gerelateerd