Extra schepen MSC over Nieuwe Waterweg

21-11-2018 Nieuws Redactie

De MSC Orchestra deed dit jaar Rotterdam al aan; foto: www.cruisereiziger/Jennie


AMSTERDAM - Cruiserederij MSC verplaatst achttien aankomsten naar Rotterdam. Het bedrijf weigert uit woede over een nieuwe belasting nog langer aan te meren in Amsterdam.

De hoofdstad stelde vorige maand een belasting in van acht euro per cruisepassagier. Die toeristentax gaat op 1 januari in. MSC pikt dat niet. Zeven geplande aankomsten volgend jaar, en elf in 2020, worden van Amsterdam naar Rotterdam verlegd.

Volgend jaar gaat het met zeven aankomsten en 2500 passagiers - die vaak voor twee dagen moeten betalen - om een bedrag dat MSC niet zelf wil ophoesten maar ook niet wil doorberekenen aan passagiers die hun vakantie vaak al hebben geboekt. Maar het Zwitserse bedrijf wil ook aan de bel trekken, zo laat een manager weten. "We voelen ons niet serieus genomen door de Amsterdamse politiek." Het bedrijf ervaart het niet als billijk dat hij wordt aangekeken op de overdreven drukte in de stad. In de strijd om de leefbaarheid van Amsterdam heeft het gemeentebestuur ook al aangekondigd de cruiseterminal te verplaatsen vanuit het centrum pal naast het centraal station.

De rederij is marktleider in Europa en vervoerder in 2016 1,8 miljoen gasten, goed voor een omzet van bijna € 2 miljard. Als het bedrijf zijn aankondiging doorzet betekent dat een impuls voor de cruisesector in Rotterdam. Maar ook extra vervuiling van de regio. MSC doet nu nog sporadisch Rotterdam aan. Op 2 september was de MSC Orchestra het laatste cruiseschip van MSC in de Maasstad. Belangrijkste speler in Rotterdam is rederij Aida, waarvan morgen de Aida Perla verwacht wordt aan de cruiseterminal op de Kop van Zuid. Zo ergens rond een uur of zeven in de ochtend vaart het schip langs de Schiedamse Maasboulevard.Gerelateerd