Expositie 'Zwerfstenen' toont het mooiste van The Rolling Stones

10-11-2020 Nieuws Kor Kegel

Whisky & Coke and Vodka & Lime: na een bezoek aan hun advocaat in King’s Bench Walk (Londen) wandelden Mick en Keith naar de Feathers Pub op Fleet Street op vrijdag 30 juni 1967. Foto: The Daily Mirror

SCHIEDAM – Na de opzienbarende Jimi Hendrix-tentoonstelling heeft De Fotowerkplaats opnieuw een bijzondere verzameling in huis. Het gaat om wereldberoemde foto’s van The Rolling Stones uit de periode 1964 tot 2017. De foto’s zijn gemaakt door Nederlandse en buitenlandse topfotografen.  

De foto-expositie in Schiedam, ‘Zwerfstenen’, loopt parallel aan de tentoonstelling ‘Unzipped’ in het Groninger Museum, eveneens gewijd aan The Rolling Stones. Voor een aantal nevenactiviteiten in Groningen leverde Peter de Raaf van De Fotowerkplaats uit Schiedam de beelden. 

De titel ‘Zwerfstenen’ (ofwel stray stones) verwijst naar de keuze om uit 55 jaar muziekgeschiedenis bewust losse en bijzondere beelden te leveren, zonder verhaallijn of thematiek. Gewoon losse beelden, omdat ze elk prachtig zijn.  

The Rolling Stones werden in 1962 opgericht. Wim van Zon en Peter de Raaf hebben al tientallen jaren wereldwijd contact met muziekfotografen en zo konden ze onlangs een indrukwekkend evenement rond Jimi Hendrix organiseren, met veel publiek van heinde en verre en gek genoeg weinig Schiedammers. Dankzij hun internationale netwerk hebben Van Zon en De Raaf nu zestig exemplarische foto’s bij elkaar kunnen halen uit de lange geschiedenis van de oudste rock ‘n’ rollband ter wereld.  

‘Zwerfstenen’ bevat prints van de Nederlandse fotografen Rob Bosboom (jaren zestig), Gijsbert Hanekroot (legendarisch Muziekkrant OOR-fotograaf, jaren zeventig), Rob Verhorst (jaren tachtig) en Paul Bergen (jaren negentig en later). Maar ook werk van Michael Cooper, Michael Joseph en voormalig Stones-bassist Bill Wyman is te zien, soms geselecteerd uit privécollecties. Uit de archieven van The Daily Mirror is een aantal grote tentoonstellingsprints geselecteerd, bijzondere nieuwsfoto’s met de Stones-leden als onderwerp uit de vroege jaren zestig.  

“Ik ben zelf verliefd op het beeld dat we voor de poster gebruikt hebben”, vertelt Wim van Zon van Music Inspired Art, de organisatie achter De Fotowerkplaats aan de Gerrit Verboonstraat 14 in Schiedam. “Dat beeld is een opname van Mick Jagger en Keith Richards in een pub in Londen na hun rechtszaak over cocaïnegebruik en bezit van LSD in 1967. Het is een fantastisch tijdsbeeld, de clash tussen twee werelden in die ouderwetse pub met Engelse arbeiders en losgeslagen jongeren met lang haar die een hedonistisch rockleven leiden.” 

Er zijn ook bijzondere opnamen die gemaakt zijn door bassist Bill Wyman, eigenlijk de eerste inside-fotograaf van The Stones. En er zijn beroemde opnames van Michael Joseph, waarvan er een voor de binnenhoes van de lp ‘Beggar’s Banquet’ werd gebruikt. “Het is een tentoonstelling die museumwaardig is”, zegt Van Zon er zelf van.  

Voor diehard-fans zijn de opnamen van Philip Townsend (1940-2016) niet te missen; hij was de eerste die de band fotografeerde. Om het portret dat Terry O’Neil in 1967 maakte van Mick Jagger te zien hangen naast een close-up van Mick Jagger in 2017 vertelt al een hele geschiedenis in twee foto’s. 

In de tentoonstelling blijkt ook dat de nieuwsfoto’s die voor The Daily Mirror gemaakt werden van buitengewoon hoge kwaliteit waren. Naast de foto’s die in de tentoonstelling hangen is een aantal ook nog te zien in presentatiemappen. Rond de tentoonstelling worden diverse evenementen gepland, al zal een versoepeling van de Coronamaatregelen nodig zijn om een aantal door te laten gaan. Op www.defotowerkplaats.org en op social media zullen de events gemeld worden.  

Het Groninger Museum heeft veel publiciteit gegenereerd met ‘Unzipped’, al gaat deze opvallende tentoonstelling pas op vrijdag 20 november open vanwege de Coronamaatregelen. In Schiedam gaat ‘Zwerfstenen’ de zondag daarna open en dan zullen de foto’s tot en met zondag 24 januari te zien zijn.  

Extra’s 
Het Groninger Museum vroeg Groningse instellingen op ‘Unzipped’ te anticiperen met Stones-projecten. Zo heeft Galerie Noorderlicht een Stones-fototentoonstelling waarvoor Peter de Raaf een hele Rob Bosboom-collectie leverde. Het Concerto-concern richt vier winkels in met vinyl, dvd’s, cd’s en boeken en foto’s uit V!P’s archieven. In Schiedam zijn de meeste bijzondere gesigneerde vintageprints en nieuwe prints van onbekende opnamen te zien en te koop. Ongetwijfeld zullen bezoekers van ‘Unzipped’ ook de moeite nemen in Schiedam een kijkje te nemen.  

De Fotowerkplaats is geopend op donderdag tot en met zondag van één uur tot half zes. Gedurende de periode van Corona-restricties worden iedere openingsdag drie shifts aangehouden waarvoor bezoekers kunnen reserveren en tickets à vierenhalve euro kunnen kopen. De shifts beginnen om één uur, half drie en vier uur en duren anderhalve uur. Kaarten kunnen besteld worden via Eventbrite en de Facebookpagina van Music Inspired Art.