Categorieën

Service

Explosieve groei cybercrime in Schiedam

Explosieve groei cybercrime in Schiedam
Nieuws

Explosieve groei cybercrime in Schiedam

  • Redactie
  • 15-11-2020
  • Nieuws
Explosieve groei cybercrime in Schiedam

SCHIEDAM – Het was te verwachten: nu veel mensen door de Coronacrisis thuiszitten, neemt cybercrime toe. Ook in Schiedam.

De politie maakt melding van een groei van 325 procent van het aantal gevallen van oplichting via de computer en telefoon. Nu waren er daarvan in de eerste helft van vorig jaar maar vier gevallen, zodat de zeventien van dit jaar leiden tot zo’n enorm groeicijfer. Maar de ontwikkeling is duidelijk.

In hoeverre de gevolgen van de Corona-uitbraak zorgen voor meer of minder misdaad in de stad, wordt duidelijk uit het Gezamenlijk Veiligheidsbeeld regio Rotterdam. Het totaal aantal misdrijven in Schiedam blijft stabiel, met een groei van twee procent in de eerste zes maanden van dit jaar, vergeleken met vorig jaar; 2601 misdrijven werden er geregistreerd. Maar in de verschillende soorten misdrijven vallen grote verschillen te signaleren.

Dit blijkt uit het ‘Gezamenlijk Veiligheidsbeeld regio Rotterdam’, opgesteld door onderzoekers van I&O, op basis van gegevens van de politie, in opdracht van de Veiligheidsalliantie Rotterdam (VAR).

Het meest voorkomend is diefstal uit auto’s, of vanaf motoren. Dat kwam tussen begin januari en eind juni 292 keer voor Schiedam. Vorig jaar, in dezelfde periode, 307 keer.

Tegen over de lichte daling staat dus de forse stijging van cybercrime, maar ook van vernieling. Dat is zo’n andere categorie misdrijven die vaak voorkomt in de stad; 275 keer om precies te zijn in het een halfjaar. Dat was achttien procent meer dan vorig jaar, toen er 233 vernielingen werden geregistreerd door de politie.

Fietsendiefstal, of het weghalen van brommers en snorfietsen is ook zoiets dat de politie veel tijd en aandacht kost, en de gedupeerden veel ergernis en praktische problemen – zie het verhaal  van eerder deze week. In Schiedam werd er in de eerste maanden van dit jaar opvallend minder vaak een fiets of brommer weggehaald. Dat zal zeker te maken hebben met de Coronacrisis, waarin mensen minder vaak de deur uitgaan. Tegen de 318 gejatte rijwielen vorig jaar staan er dit jaar 229.

Dan is wel weer opvallend dat er vaker uit winkels werd gestolen: in Schiedam 143 keer, tegen 138 vorig jaar. Kon dat omdat het er minder druk was en een dief er dus minder in de gaten liep. Of was de nood simpelweg hoger?

Mishandeling gaat met zeven procent omhoog naar 153 gevallen. Dat opgelopen emoties en korte lontjes een rol spelen kan blijken uit het cijfer voor bedreigingen: die ging 26 procent omhoog, van 92 keer naar 116 keer.

En nog een heel duidelijke die te relateren valt aan Corona: woninginbraken. Daarvan waren er in het eerste halfjaar 22 procent minder, 91 in plaats van 116.

Twee categorieën die voor relatief weinig zaken zorgen, maar per geval wel grote gevolgen hebben, zijn straatroven en overvallen. Gelukkig waren er daarvan minder in het eerste halfjaar: achttien straatroven (min achttien procent) en vier overvallen (min vijftig procent).

Als laatste een heel vervelende categorie: die van het huiselijk geweld. Daarvan werden er 95 gemeld bij de politie, 56 procent meer dan vorig jaar.