Categorieën

Service

Euroscoop wordt vijfsterrenbios

Euroscoop wordt vijfsterrenbios
Uit

Euroscoop wordt vijfsterrenbios

  • Redactie
  • 21-04-2016
  • Uit
Euroscoop wordt vijfsterrenbios

SCHIEDAM - Een vijfsterrenbioscoop. Dat moet de Euroscoop worden die achter station Schiedam Centrum verrijst. De grondwerken worden nu gedaan, half mei volgt de eerste paal en over een jaar draaien de eerste films. Totale investering voor de Belgische uitbater: 'bijna dertig miljoen euro'.

Luc Van De Casseye, eigenaar van Euroscoop, presenteerde vanmiddag de plannen voor het langverwachte bioscoopcomplex in Schiedam. Het krijgt elf zalen met in totaal 2598 stoelen, vier horecagelegenheden en een fitnessruimte. Die laatste loopt al vooruit op het hotel dat pal tegen de bioscoop zal worden gebouwd, als de lopende onderhandelingen daarover tot een goed einde worden gebracht.

Euroscoop rekent op zeshonderdduizend bezoekers per jaar, in Euroscoop Schiedam, hier en daar ook al Euroscoop Rotterdam genoemd. De exploitant mikt op een publiek in een cirkel van 'twintig tot dertig minuten met de wagen'. “Verder willen de meeste mensen niet, als ze naar de film gaan”, vertelt Marleen Van der Mijnsbrugge, directeur van het bedrijf Argos dat in opdracht van Euroscoop de bouw realiseert. Argos doet dat steevast; tussen beide bedrijven bestaan ook eigendomsbanden. In die cirkel van twintig minuten valt dus praktisch heel Rotterdam, vandaar de naamgeving die bij sommigen in slechte aarde viel.

Euroscoop wordt niet zo maar een bioscoop. Van De Casseye somt op: "We draaien commerciële en arthouse films." "We maken van de film voor jongeren en kinderen een belevenis." "We brengen een vijftig-plusprogramma in de namiddag." "Voor het jonge, dat is het grootste publiek, organiseren we filmmarathons." "We brengen ballet- en operaregistraties, dan is het alsof je op de eerste rij zit." Ook live-sportvertoningen zijn een mogelijkheid. Of het concert van Rieu, zoals dat in Maastricht tegelijkertijd op het Vrijthof en in de bios te zien en horen was. Congresorganisatoren zijn welkom, ook met satellietontvangsten voor internationale communicatie. En er is voor het filmdoek plaats voor auto's bij presentaties, voor een compleet orkest zelfs.

Maakt dat allemaal dat Euroscoop Schiedam vijf sterren zou verdienen? Nee, maar wel 'het scherm dat groter wordt dan het grootste Imax-scherm in de regio'. En de luxe stoelen, met dubbele armleuningen en extra beenruimte. Het Dolby Atmos-geluidssysteem. De '4K- laser' projectie. Ook komt er Barco Escape, een systeem met vertoning op drie schermen, dat momenteel ook geïnstalleerd wordt in Tilburg.

Volgens Van De Casseye is de komst van een nieuwe bioscoop niet per definitie slecht nieuws voor de bestaande bioscopen. In Tilburg, de eerste Nederlandse stad waar het Belgische bedrijf actief werd, is het aantal bioscoopbezoekers sindsdien verdrievoudigd. Van 350.000 in 2007 naar 1,2 miljoen nu. Dat zou hem zitten in goedkope parkeermogelijkheden, vernieuwende concepten, betaalbare toegangsprijzen, slimme programmering. Maar vooral in de nabijheid van de bioscoop, die maakt dat ook minder 'vaste' bioscoopbezoekers makkelijk 'op zondagavond een filmpje pakken'.

Gerard Sparla van Wennekercinema weet nog niet wat hij van die toekomstverwachtingen moet geloven, maar wenst de nieuwkomers veel succes. Waarschijnlijk heeft Van De Casseye Wennekercinema niet meegerekend toen hij vanmiddag stelde dat Euroscoop altijd de goedkoopste in de regio zou zijn.

Het begin van de bouw van het Euroscoopcomplex loopt enkele maanden achter op eerder uitgesproken verwachtingen. Euroscoop had gehoopt al in januari te kunnen gaan bouwen. “Maar de bouw in Nederland trekt aan en bedrijven hebben een goed gevulde orderportefeuille”, aldus Van der Mijnsbrugge. Grote delen van het complex worden prefab gebouwd. Aannemer Remmers zal de elementen in elkaar zetten. AH Vrij verzorgt het grondwerk, Vroom zorgt voor het heien van achthonderd palen, van dertig meter lengte - 'bij ons in Vlaanderen is dat heel lang, hier heel normaal', aldus de Argos-directeur - en Blitta zorgt voor de ramen en deuren. Andere betrokken bedrijven bij de bouw zijn Pieters Bouwtechniek, Mobius Consult, Arcadis, Mos en DS Milieu-consult.

Op vraag van buren stelde Van der Mijnsbrugge dat niet op zaterdag zal worden geheid en ook niet na vijf uur 's middags. “We werken met drie heistellingen”, zodat het werk sneller geklaard zal zijn en de overlast minder lang aanhoudt. Begin volgend jaar wordt er een 'open werfdag' gehouden voor nieuwsgierige omwonenden en anderen.

En oh ja, het complex zal werk bieden aan ongeveer honderd mensen. “Vooral banen voor laaggeschoolden”, aldus Van De Casseye. “Die zullen we vooral lokaal werven, want zij zijn uitgewerkt na middernacht en kunnen dan niet meer met het openbaar vervoer naar huis.”