Categorieën

Service

'En nu doorzetten!'

'En nu doorzetten!'
Politiek

'En nu doorzetten!'

  • Redactie
  • 01-06-2016
  • Politiek
'En nu doorzetten!'

Het college van B&W presenteerde gisteren de zomernota aan de pers

SCHIEDAM – “Zo veel kansen en potentieel”, heeft Schiedam, aldus Cor Lamers. Dan is het zaak daarmee aan de slag te gaan, aldus de burgervader. Vandaar de titel 'En nu doorzetten!' voor de zomernota die het college presenteert. Daarin geven B&W hun prioriteiten aan, met name voor de komende twee jaar. “Nu is het moment om Schiedammers duurzaam aan de stad te binden en de stad daarmee beter in balans te brengen.”

Verwacht daarom van burgemeester en wethouders geen 'gekke nieuwe dingen', aldus Lamers. “We moeten nog beter worden in de uitvoering van bestaande plannen, daar nog meer energie in steken.”

Lamers verwoordde de huidige stand van zaken in de stad als volgt: “Er staat veel op de rails aan beleid, of is al in uitvoering. De samenleving verandert; daar willen we extra energie aan besteden.” Hij onderscheidt een sociale pijler en een sociaal-economische. In het sociale domein zijn afgelopen jaar grote veranderingen doorgevoerd in de decentralisatie van (jeugd)zorg (het overhevelen van deze zorg vanuit het rijk naar de gemeenten -red.). “De transformatie (dus verbeteringen in het beleid en de uitvoering – red.) moeten nog goeddeels worden uitgerold.”

Ook aan de sociaal-economische kant kent Schiedam zo zijn zegeningen maar ook zijn zorgen. De bedrijfsterreinen vragen aandacht en de situatie van het winkelhart blijft natuurlijk precair – ook al kon wethouder Marcel Houtkamp melden dat 73 procent van de winkels in het centrum gevuld is.

Basis voor de aanpak die het college voorstaat is een analyse, 'De staat van de stad', ontwikkeld door het Kenniscentrum MVS. B&W zetten met name in op beleid inzake de woningvoorraad in de stad, het versterken van het economisch profiel en het bieden van een levendige binnenstad.

Kenniscentrum MVS haalde eind vorig jaar enkele belangrijke ontwikkelingen die in Schiedam gaande zijn, naar voren.

Het lukt in Schiedam alle betrokken partijen steeds beter om inwoners van de stad te laten 'stijgen', in sociaal-economische zin. De verhuisbewegingen laten zien dat kwetsbare woningzoekenden instromen in de goedkope woningen van de stad, maar ook dat deze er in slagen om wooncarrière te maken. “Ze verhuizen van sociale woningbouw naar middeldure huur- of koopwoningen”, aldus het Kenniscentrum.

Daar heeft de leefbaarheid van de stad baat bij. “Er is sprake van een continue stijging in de waardering van de kwaliteit van de openbare ruimte en het veiligheidsgevoel bij de Schiedammers is vergroot.”

Waar het mis loopt is daarna, als de stijging op de sociale en economische ladder verder gaat. Dan blijken er onvoldoende geschikte woningen in het midden en hogere segment beschikbaar, zodat veel van deze Schiedammers 'uitstromen' naar andere steden. Daarom: “Schiedam heeft als geheel niet veel profijt van deze sociale stijgers.”

Gepaard daaraan signaleren de onderzoekers en het college een voortgaande verjonging van de stad. “Was Schiedam jarenlang een stad met relatief veel oudere inwoners, nu zien we een duidelijke trend naar een steeds jongere stadsbevolking.” En mogelijk ook als consequentie daaruit: “De inkomenspositie van de Schiedammers blijft onverminderd lager dan in de omliggende gemeenten.”

Andere ontwikkelingen in de stad zijn een teruglopend aantal arbeidsplaatsen – verklaarbaar door de economische tegenwind, maar ook door technologische veranderingen in de economie.

De binnenstad heeft het als vanouds lastig waar het gaat om het aantrekken van een koopkrachtig publiek. De Schiedammers die flink te besteden hebben zoeken hun heil vaak in koopcentra buiten het stadscentrum.

Precies op deze ontwikkelingen willen B&W voortborduren. “We willen de mogelijkheden van de Schiedammers voor sociale stijging verbeteren en het sociaal-economische profiel van de stad versterken.” Dus: slechte woningen vervangen door goede huizen en meer middeldure en dure woningen bouwen. B&W gaan uit van duizend te slopen woningen in de komende tien jaar. “Hiervoor is een jaarlijkse financiering nodig van anderhalf miljoen euro. In deze zomernota wordt gevraagd drie miljoen euro beschikbaar te stellen.” Andere beleidslijnen zijn het afmaken van projecten die nu in uitvoering zijn, met vooral vrijesectorwoningen en ook het ontwikkelen van nieuwe bouwlocaties. “Zowel voor het toevoegen van meer vrije sector eengezinswoningen als het voor realiseren van aantrekkelijke vrije sector appartementen om de doorstroom in de woningvoorraad op gang te houden.”

“De sociale stijging van de Schiedammers gaat verder”, aldus het college. “Door passende zorg, aansluitende jeugdzorg, goed onderwijs en door werk, een goede gezondheid, welzijn en sporten te stimuleren, wordt de eigen kracht van de Schiedammers versterkt.” Dus de Wijkondersteuningsteams worden 'doorontwikkeld'. De veiligheid en leefbaarheid van Schiedam-Oost moet beter, door middel van een integrale aanpak en het omarmen van initiatieven vanuit de wijk zelf, aldus Lamers in zijn toelichting. “Die praktijk willen we ook elders in de stad gaan toepassen.”

Voor de economische pijler vragen B&W in de zomernota ook extra middelen. In concreto: drie miljoen euro voor het Uitvoeringsprogramma Economie. Dat behelst het versterken van het ondernemersklimaat, het verbeteren van de economische structuur, het aantrekken van ondernemers en het stimuleren van innovatie, kennisontwikkeling en het dichten van de kloof tussen onderwijs en arbeidsmarkt. Ook blijft de focus en de portemonnee gericht op het versterken en vernieuwen van de binnenstad.