Eigen plek voor Expertise Centrum Precisietechniek

13-07-2021 Nieuws Redactie

Foto: Ardito


SCHIEDAM - Schiedam verwelkomt per 1 september het Expertise Centrum Precisietechniek (ECP).

Het ECP is een vereniging van en voor maakbedrijven in de precisietechniek in Zuid-Holland. Het ECP wil op deze locatie in de ’s-Gravelandsepolder het centrale ontmoetingspunt voor ondernemers in de precisietechniek openen. Daarnaast zal het ECP vanuit deze locatie programma’s aanbieden op het gebied van Leven Lang Ontwikkelen. Wethouder Antoinette Laan (Bedrijventerreinen) juicht de komst van het ECP toe. “Met het oog op de gebiedsontwikkeling SchieDistrict en de daaruit voortvloeiende campusontwikkeling is dit zeer goed nieuws.”

De bedoeling is dat dit najaar de eerste modules starten voor personeel in de precisietechniek. Ook zal het ECP praktisch onderwijs aanbieden waarbij leerlingen leren en werken. Doelstelling van het ECP is om in 2025 bekend te zijn als plek waar kwaliteitsonderwijs voor alle doelgroepen wordt geboden op het gebied van ‘verspanen’ (metaalbewerking) en precisietechniek. Het ECP is in 2019 opgericht om het vak precisietechniek op de kaart te zetten.

De eerste twee jaar heeft de vereniging gebruik kunnen maken van een ruimte op de RDM-locatie in Rotterdam. Er was echter behoefte aan een eigen plek, waar het ECP zich verder kon ontwikkelen en die plek is gevonden in Schiedam. Met de gebiedsontwikkeling SchieDistrict zet Schiedam onder andere in op kennisdeling, opleiding en een leven lang ontwikkelen binnen de hightech maakindustrie, ook wel gericht op de Mechatronica. 

De stad is met een groot plan bezig: de realisatie van een Mechatronica Innovatie Campus. Mechatronica is de combinatie tussen elektrotechniek en informatica, plus wat fijnmetaal en regeltechniek. Het Schiedamse bedrijventerrein kent al enkele bedrijven die zich bezighouden met ‘mechatronica’, zoals Boers en Appliko. Het hele oostelijk deel van de ‘s-Gravelandsepolder moet uitgroeien tot een dergelijke campus, naar het voorbeeld van Brainpark Eindhoven. Het betreft het gebied gelegen tussen ‘s-Gravelandseweg, de snelweg A20, de Algerastraat en rivier de Schie, in totaal 42 hectare groot. Het ECP gaat hier deel van uitmaken.Gerelateerd