Een prijs voor initiatieven in de zorg en het welzijn

29-08-2019 Nieuws Kor Kegel

De prijs is genoemd naar Anne-Marie van der Linden, voormalig bestuurder van de Frankelandgroep

SCHIEDAM – Hoeveel organisaties bestaan er eigenlijk in de zorg- en welzijnssector? Alleen in Schiedam kom je al tot enkele tientallen, als je de wijkcentra, de Wijkondersteuningsteams, de bewonersverenigingen en sociaalmaatschappelijke initiatieven er ook toe rekent. Reken dan ook de zorg- en welzijnsinstellingen mee in Vlaardingen, Maassluis, Westland, Delft, Midden-Delfland en Lansingerland (de B-driehoek: Berkel en Rodenrijs, Bergschenhoek en Bleiswijk) en je komt op honderden organisaties.
 
Dan moet het een hele eer zijn om de Anne-Marie van der Lindenprijs te winnen. Jaarlijks is er voor 25.000 euro aan prijzengeld beschikbaar. In de eerste drie jaar werd het prijzengeld verdeeld over de winnaar (15.000 euro) en de twee andere genomineerden (elk 5000 euro), maar het zou dit jaar zomaar kunnen dat er één organisatie het volle prijzengeld in de wacht sleept.
 
De prijs is eind 2015 door toenmalig bestuursvoorzitter Chris Oomen van DSW Zorgverzekeraar ingesteld om initiatieven in de zorg- en welzijnssector te ondersteunen. De prijs is genoemd naar Anne-Marie van der Linden, die toen afscheid nam als bestuurder van de Frankelandgroep, actief in Schiedam en Vlaardingen.
Eerdere winnaars waren De BuurTvrouw in Schiedam-West, Ipse De Bruggen te Zoetermeer (maar ook hier actief) en JINC Zorgimpuls in Schiedam en Vlaardingen.
De BuurTvrouw kreeg de prijs voor initiatieven om ouderen bijeen te brengen voor de maaltijd. De BuurTvrouw staat open voor mensen die vaak net buiten de maatschappij vallen, bijvoorbeeld doordat ze langdurig werkloos zijn of autisme hebben, maar die wel degelijk kwaliteiten hebben die ingezet worden voor de maaltijdverzorging voor eenzame ouderen.

Ipse de Bruggen kreeg de prijs voor ABCDate, een methode voor contactbemiddeling die de kans op geluk, vriendschap en liefde van mensen met een verstandelijke beperking beduidend vergroot met een speciaal op de doelgroep aangepast (computer)programma in combinatie met intensieve begeleiding.

Een jaar geleden won JINC de prijs met een project om jongeren uit sociaal arme milieus op een brede manier kennis te laten maken met zorg en welzijn. ,,Op een manier die realistisch en motiverend is, bij echte zorg- en welzijnsinstellingen en met zorgprofessionals als rolmodellen. We hebben meer jongeren nodig die kiezen voor de zorg!’’ zei Martha Hendrix namens JINC in haar dankwoord.  

De jury benadrukt zeker ook voor laagdrempelige initiatieven open te staan. Er gaat een voorkeur uit naar projecten waar de mensen in hun dagelijkse leven echt iets van merken. Inzendingen zijn mogelijk tot dinsdag 5 november via de website www.annemarievanderlindenprijs.nl en in de week van maandag 18 november maakt Anne-Marie de genomineerden bekend. De feestelijke prijsuitreiking is op woensdag 11 december van 15.30 tot 17.30 uur in molen De Nolet aan de Hoofdstraat in Schiedam.